• De Nederlandse Justitie wil coöperatie De Laatste Wil aanmerken als criminele organisatie waardoor ook de leden makkelijker te vervolgen zijn. Het openbaar ministerie wil de coöperatie mogelijk vervolgen omdat het leden van achttien jaar en ouder, na een half jaar lidmaatschap, op hun verzoek via een leverancier enkele grammen poeder aan wil bieden waarmee het mogelijk is in nog geen half uur tijd op een humane wijze dit aardse leven te beëindigen.
 • Hulp bij zelfdoding, anders dan door artsen of in zeer bijzondere gevallen door leken, is volgens de Nederlandse wet strafbaar. Volgens het OM verleent De Laatste Wil deze hulp.
 • De naam van het middel is door de coöperatie niet bekend gemaakt en dat zal waarschijnlijk niet in brede kring gaan gebeuren. De leden kunnen het poeder verkrijgen en bewaren dat in een kluisje.
 • Het OM kondigde in de herfst van vorig jaar al aan de activiteiten van De Laatste Wil aandachtig te zullen volgen, maar komt nu in actie nadat een jonge vrouw enkele weken geleden na een zoektocht op internet een poeder vond waarmee ze een eind aan haar leven maakte. Voor zover bekend is dat middel niet door De Laatste Wil aan haar verstrekt noch is via deze organisatie de naam van het middel genoemd.
 • Het middel dat De Laatste Wil adviseert is een al jaren bestaand middel en wordt als conserveringsmiddel in de voedingsindustrie gebruikt. Het is nu al vrij te krijgen als je de naam kent. De fabrikanten van het middel hebben aangekondigd alleen nog maar aan bedrijven te zullen leveren.
 • De Laatste Wil is opgericht om de leden een zelfgekozen dood te laten sterven, zonder tussenkomst van artsen, politici, wetgevers of anderen. Op een moment dat zij uitkiezen. De coöperatie heeft geen verdere bemoeienis met de toekomstige gebruikers. En heeft ook geen mening over waarom het middel gebruikt wordt.
 • De Laatste Wil heeft meer dan 22.000 leden, mensen die zich niet voor de trein willen werpen, of in de Maas, op willen hangen, een zak over het hoofd willen trekken, of van een balkon af willen springen, medicijnen opsparen of zich een potlood in de hersenpan willen steken. Maar zelf een humane methode en het tijdstip waarop uitkiezen. Zij zijn, als het aan het OM ligt, lid van een criminele organisatie. Zij denken daar anders over.
 • Het is in Nederland niet verboden om een eind aan je leven te maken, mensen waarbij het niet direct lukt worden niet vervolgd.
 • In plaats van rare fratsen uit te halen zouden de politiek en het OM zich eens af moeten vragen waarom meer dan 22.000 mensen lid zijn van De Laatste Wil. Dat is omdat deze mensen geen bemoeienis willen met hun keus om op een zelfgekozen tijdstip, onder zelf gekozen omstandigheden en met een zelfgekozen middel te sterven. Dat is waar het om gaat.
 • Wat dat betreft is De Laatste Wil een mediator.
 • We worden zonder tussenkomst van het OM of politiek verwekt en geboren. Als het om ons zelf gekozen einde gaat is er ineens die bemoeizucht.

 

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

6 reacties op Het jaar 2018 – de tachtigste dag – doodsorganisatie

 1. Michel Ball schreef:

  Welcome to the Monkeyhouse !

 2. WAM van Loenen schreef:

  Wat er wel gaat gebeuren is dat 75plussers bezocht gaan worden om over hun leven te praten. Zal wel een ChristenUnie idee zijn in het kabinet; eenzaamheid bespreekbaar maken. Inderdaad klopt er iets niet in een land met ca. 1800 suïcides per jaar en waar ouderen dood willen.

 3. G.J. Smeets schreef:

  @WAM van Loenen
  “Inderdaad klopt er iets niet in een land met ca. 1800 suïcides per jaar en waar ouderen dood willen.”

  De schatting van het CBS is dat er jaarlijks in NL 94.000 pogingen worden gedaan. Zie https://www.113.nl/informatie/feiten-en-cijfers-over-suicide Dat is welbeschouwd een verbazingwekkend laag percentage (0,6%) van de 17 miljoen-koppige NL bevolking. Bij1800 mensen lukt de poging, bij 1400 mensen mislukt het en die komen in het ziekenhuis terecht, de overige 90.000 mensen leven op een of andere manier verder.

  Wat mij betreft is de analyse die Joop maakt strak en correct. Het is niet illegaal om (een poging tot) suïcide te doen. Het zou de Staat der Nederlanden sieren als de burger die eruit wilt stappen geen strobreed in de weg wordt gelegd. Het zou de verzorgingsstaat nog meer sieren als ze zelf een loket opent waar je een medisch verantwoorde dodelijke cocktail kunt verkrijgen. Het onbetwistbare CBS- feit is dat elk jaar 0.6 % van de Nederlanders om welke reden dan ook een eind wil maken aan zijn/haar leven. Respect daarvoor lijkt me beter dan moralisme en inmenging.

  • nic_schrijver schreef:

   Inmenging lijkt me meer dan logisch.
   Het heet niet voor niets zo dat we verzameld zijn in een SAMENleving.
   Met doden is weinig samen te leven.
   Ik zal er altijd alles aan doen om de keuze voor het leven te maken tot de dood me ervan scheidt.
   Kiezen voor de dood is niet logisch, daar hoef je niet voor te kiezen, dat komt vanzelf.
   Leven is wat er te doen is, zelfmoord is een falend samenleven.
   Van de zelfmoordenaar en van alle anderen

   • G.J. Smeets schreef:

    Ooit stilgestaan bij de mogelijkheid dat sommige mensen niet verder *willen* leven en voor wie suïcide een ‘logische’ keuze is? Een goede bekende heeft niet lang geleden besloten om het voor gezien te houden. Zelfgekozen dood na decennia-lang slikken van zware en sufmakende psycho-farmaca en ondanks goede zorgverlening. Allemaal in overleg met haar kinderen. Ga je schamen om dat te bestempelen met ‘falen’.

    • nic_schrijver schreef:

     Mijn oudste broer heeft voor euthanasie gekozen, ook in overleg met naasten en ik schaam me nergens voor gelukkig.
     Er zijn gradaties.
     Bij zelfmoord dacht ik meer aan iemand die op eigen houtje beslist uit het leven te stappen.
     Dat is waar het samenleven wat mij betreft faalt. Dat iemand geen contact daarover kan hebben met anderen.
     Dat zie ik als een falen van bet samen leven.