Ik vraag me af of jonge mensen nog wel spreekwoorden en gezegdes kennen. Of ze dat wel wordt geleerd op school of bijgebracht in familieverband.

We leven in maart 2018 en het weekeinde belooft koud te worden. Maart roert z’n staart, zeg ik dan tegen huisgenoten, bekenden en vrienden. Ik vermoed dat met staart het eind van de winter wordt bedoeld, als we uit het putteke van de winter kruipen. Die maartmaand kan wispelturig zijn, het kan letterlijk vriezen of dooien.

En dan kruipen we naar april. April doet wat het wil, zeggen we dan. Dan kan het mooi weer zijn, of vriezen en dooien. De stralende zon of regen. April doet wat het wil. Aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed. Op 1 april zeggen we: 1 april, kikker in je bil. In mei leggen alle vogels een ei, dat spreekwoord moet op de helling nu veel vogels al in april een nest bouwen en eieren leggen vanwege het veranderende klimaat.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2018 – de tweeënzeventigste dag – spreekwoorden

  1. Michel Ball schreef:

    : Als het sneeuwt in mei, is april allang voorbij ! : Wanneer het waait op 8 september valt Sinterklaas ALTIJD op 5 december !