In de VPRO-gids van deze week lees ik een artikel waarin een documentaire over slaapstoornissen wordt aangekondigd. In de populaire wetenschapsserie Xenius zelfs aangeduid als een nieuwe volksziekte in Duitsland. Ook in Nederland komen mensen moeilijk in slaap. Tegenwoordig wordt onze aandacht van alle kanten opgeëist, legt een neurowetenschapper uit, en krijgen mensen heel wat prikkels waardoor ze moeite hebben om slaperig te worden omdat het lichaam niet de kans krijgt om het slaaphormoon melatonine aan te maken.

In de documentaire wordt aan aantal tips gegeven om die melatonine wel aan te maken en meditatie blijkt dan zeer succesvol. Het menselijk brein is namelijk niet in staat, leggen ze uit, om twee dingen tegelijk te doen. Als je je op de ademhaling richt is dat het. Natuurlijk, zo leggen ze uit, dwalen je gedachten weer af en is het zaak om opnieuw de ademhaling te volgen. Marcel, een cameraman, wordt als slapeloze in de docu gevolgd. Zijn slaapproblemen zijn na een half jaar door meditatie als sneeuw voor de zon verdwenen. Toch een mooi resultaat door alleen maar op je adem te letten. De documentaire wordt door Arte uitgezonden, op woensdag 7 februari, vanaf 16.45 uur, als ik mijn middagdutje doe.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer.

 

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu