De laatste twee weken van 2017 luisterde ik naar de Top 2000. Muziek uit de tijd waarin ik ben opgegroeid, met mooie herinneringen. In de kern beschouwd is de Top 2000 een prachtige lijst  van zang en muziek. Die de oren zou kunnen strelen. Niets meer.

Helaas hebben publiciteitsgeile diskjockeys en programmamakers zich de lijst toegeëigend. Het gaat niet meer om de platen die gedraaid worden maar om hun eigen eer en glorie en gebrabbel. In de ruimte waaruit de lijst wordt gepresenteerd is een café geopend. Om de zoveel minuten wordt de microfoon in die kroeg opengezet en vraagt de dj: Zijn jullie happy? Een gebral van de cafégangers dreunt door de ether en streelt het ego van de dj. Herrie teistert mijn oren en geest.

We leven in gedegenereerde tijden, zegt mijn boeddhistische leraar. De verloedering van de Top 2000 is daar een voorbeeld van.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen.

 

 

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

4 reacties op Het jaar 2018 – de negende dag – herrie 2000

 1. Joke schreef:

  Helemaal mee eens. De evergreens top 1000 op NPO 5 is voor mij in de plaats gekomen van de top 2000 op NPO 2. Toch luister ik ook daar naar. Zit in mijn systeem maar heb me meer geërgerd dan genoten.

 2. WAM van Loenen schreef:

  Ja, in dat café lijkt het verworden tot een leeghoofdig feest, evenals al die huidige dagelijkse ‘feesten’ in dorpen en steden zonder aanleiding. Wat er gevierd wordt is niet duidelijk en belangrijk. Bij zo’n feest moet je steeds weer opzij voor de meters bier die moeten passeren en het gewauwel van iedereen overstemt het optreden van een band. Kijkend naar de Top2000 met beeld betrapte ik me er op dat ik deze keer wel blij werd van naar ‘blije’ mensen kijken. Via de radio heb je overigens veel minder ‘ruis’, daar vind ik de ingezonden liefdesverhalen gelinkt aan liedjes wel aardig. Ja de Top2000 is, evenals bij Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis, verworden tot een feestelijke happening en wij worden oud(er).

 3. Erzebeth schreef:

  Mooie nostalgie en muziek uit onze jeugd:
  tv uitgezet,
  stilte ontvouwde zich
  In ons stulpje het geluid van een knapperend vuur.

 4. Michel Ball schreef:

  Ach met een lach en een traan het oude jaar uit.
  Wie wil dat niet. Er zit een hoop bagger in die Top 2000.
  Misschien bestaat er een Top 10 meditatiemuziek.
  Of dient mediteren te geschieden in volstrekte stilte ?