Ik wil dat elke dag bijzonder is.
Daarom start mijn dag met meditatie in stilte.
Om vanuit rust aan de arbeid te beginnen.
Gelijk een dirigent: vragen om stilte en aandacht voordat het orkest gaat spelen.

Waarom blijf ik me druk maken over het gebrek aan stilte? Ik kan niet anders, hoewel ik soms het gevoel heb aan een dood paard te trekken, maar nietsdoen is voor mij geen optie. Het gestaag doorgaan om lawaai en lawaaimakers aan de kaak te stellen en te pleiten voor meer stilte in de samenleving is voor mij waardevol: het bewustwordingsproces op gang brengen en aan de gang te houden voor meer stilte.

We hebben recht op stilte. Het is een fundamentele levensbehoefte net zoals schoon water en schone lucht.

Het lijkt wel alsof we de stilte niet meer durven toe te laten. We leven ingeplugd en aangelijnd. Overal hoor je ringtones; in de horeca, in de trein, in wachtkamers en ook tijdens voorstellingen, vergaderingen en concerten. We veranderen langzaam van homo sapiens naar homo arcum. Géén oog en oor meer voor onze omgeving, steeds maar turend naar beeldschermpjes. En de gevolgen daarvan kunnen desastreus zijn. In het verkeer komen jaarlijks tientallen, vooral jonge mensen, om het leven door het gebruik van smartphones. Ook al schrijven de kranten erover, besteden omroepen er aandacht aan, het appen en telefoneren blijft levens kosten. Er wordt veel te lichtvoetig met dit probleem om gegaan. We denken nog steeds, ten onrechte, dat we kunnen multitasken. We stappen in de auto,gaan rijden, stellen de navigatie in, doen de cruise control aan, luisteren naar de radio , eten een hap en spoelen dat weer weg met een drankje. Volgens Veilig Verkeer Nederland mag je wel handsfree telefoneren, maar ook dan is je aandacht niet meer bij het autorijden. En op de fiets kunnen we ook al niet meer zonder smartphone.

Begin vanuit stilte en als je gaat autorijden rijd dan en hou je aandacht alleen daarop gericht.
Als je naar school moet op de fiets, fiets dan.
As je gaat lunchen, eet dan.

Stap uit je informatiebubbel, wees inefficiënt en doe maar één ding. Natuurlijk kun je ook een contract(www.tbutterfly.nl) tekenen om apploos te fietsen , maar of dat helpt?

Elke activiteit vanuit rust en stilte beginnen helpt ons bewuster in het leven te staan.

We hebben net de “dag van de stilte” achter de rug; een dag met aandacht voor één uur stilte per jaar.
Ik wens dat elke dag bijzonder is.
Ik wens dat elke dag vanuit stilte kan beginnen.

 

 

Categorieën: Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk