De pompoen is de lotusbloem onder de groenten. Net zoals de lotus slijk en modder nodig heeft, gedijt de pompoenplant het best op mest en compost. Vanuit groente-, fruit- en tuinafval ontstaat, met behulp van regen en zonneschijn, een prachtige voedzame vrucht. Wordt deze niet opgegeten, dan verandert het weer in een stinkende, rottende massa. In tegenstelling tot de lotusbloem is pompoen ook erg lekker.
Het volgende gerecht kan behalve als hoofdgerecht ook later in het jaar als lauwwarme salade op een bedje veldsla worden geserveerd als voorgerecht bij een (kerst)diner. Kies dan voor een interessante pastasoort, zoals kerstboompasta of (vega)tortellini. Het zoet van de pompoen vormt met het bitter van de rucola, het zout, en het zuur een interessante smaakcombinatie. Overigens maak ik met kerst dit jaar als hoofdgerecht een recept uit de Volkskrant: lasagne met spinazie, pompoen en paddenstoelen De kaas kan desgewenst vervangen worden door een paar druppels citroensap.
Pasta met gebakken pompoen en rucolapesto: hoofdgerecht voor 4 personen of voorgerecht voor 10 personen
Ingrediënten:
- Een niet al te grote pompoen (of een halve grote)
- 1 theelepel van: zout, paprikapoeder, gemalen komijn, chilipeper, oregano (of gebruik mijn chilipoedermengsel uit vorige recepten)
- 500 gram pasta naar keuze, gekocht of zelfgemaakt
- 2 teentjes knoflook,
- 100 gram licht geroosterde hazelnoten,
- ca. 8 eetlepels olijfolie,
- ca. 8 eetlepels walnotenolie,
- 100 gram rucola,
- Sap van ½ citroen,
- peper en zout
- (100 gram veldsla)
Schil de pompoen niet maar snijd eventuele lelijke stukjes schil weg, verwijder de zaden, en snij het vruchtvlees in blokjes. Doe de blokjes in een kom en meng ze met een scheut walnotenolie, een theelepel zout, en de kruiden. Strooi de pompoenblokjes uit over een bakplaat en zet ze op 200 graden ca. 30 minuten in de oven tot de pompoen gaar is en er bruine vlekjes op komen. Bereid de pasta zoals op het pak is aangegeven. Ik heb onlangs een pastamachine aangeschaft en maak tegenwoordig mijn eigen pasta, daarover een andere keer meer. Gebruik een keukenmachine om de pesto te maken. Maal hierin de hazelnoten, knoflook, rucola, een flinke scheut walnotenolie, het citroensap, een snufje peper en een theelepel zout. Voeg nu zoveel olijfolie toe tot het een smeuïg geheel wordt. De eerste keer dat ik pesto maakte zonder geraspte kaas vonden we de smaak flauw. Het zure en zoute van de kaas kan echter goed vervangen worden door een scheut citroensap en wat extra zout. Proef of de smaakverhoudingen goed zijn en voeg eventueel nog wat zout of citroensap toe. Laat de gare pasta uitlekken in een vergiet. Als hoofdgerecht: Doe op ieder bord wat pasta, pompoenblokjes en pesto. Als voorgerecht: meng de pasta met de pompoenblokjes (dat kan op de bakplaat) en laat dit mengsel iets afkoelen. Doe op ieder bord een bedje veldsla en leg daarop een schep van het lauwwarme pasta-pompoenmengsel. Garneer met een flinke eetlepel rucolapesto.
Dit voorgerecht kan grotendeels van tevoren klaargemaakt worden. Kook de pasta dan niet te gaar en meng alvast een deel van de pesto door het pompoen-pastamengsel, of bak alleen de pompoen en maak de pesto vooraf en kook de pasta op het laatste moment. Een ideaal gerecht dus om mee te nemen naar een diner waar iedere gast een gerechtje verzorgt.
Restjes pesto zijn heerlijk als broodbeleg.