Beppe Mokuza SigNoritti, Sumi-e meester en zenmonnik, wijdt zichzelf al meer dan 25 jaar aan Sumi-e zenmeditatie en geeft les in Europa. Hij is in Nederland en organiseert demonstraties in Amsterdam, Utrecht, IJsselstein en Katwijk. Volgende week dinsdag, dan is het dertien juni, is hij ook in het zencentrum Suiren-Ji in Bemmel.
Wat is Sumi-e? De Japanse term “Sumi” betekent Oost-Indische inkt, “e” betekent schilderij. Door zenmonniken werd Sumi-e rond 1400 na Christus vanuit China geïntroduceerd in Japan. In Sumi-e zijn een paar streken zwarte (of soms gekleurde) inkt op wit rijstpapier genoeg om de natuur weer te geven. Het is een schets in inkt-tinten, waarbij het witte papier het universum voorstelt en zwarte of gekleurde inkt het verschijnen en verdwijnen van materiële vormen. Het werd in Japan al snel een succes, omdat Sumi-e de werkelijkheid terugbrengt tot z’n pure, naakte vorm, net als de zenbeoefening.
Sumi-e of zenschilderen gaat verder dan een eenvoudige ‘schildertechniek’, het ontstaat vanuit een spirituele openstelling. Het vergt een traditionele methode van oefenen, waardevol voor het trainen van je bewustzijn. Bij het vaardig hanteren van het penseel, overstijg je de grenzen van het eigen ego en kom je in harmonie met je diepste ‘onbewuste staat van zijn’. De traditionele zenmeditatie is hierin een belangrijk hulpmiddel en wordt daarom gecombineerd met Sumi-e schilderen.
Er zijn vier belangrijke onderwerpen: orchidee, bamboe, pruimenbloesem en chrysant vertegenwoordigen de ‘Ki’ of de levensenergie van de vier seizoenen en de vier levensfasen van de mens. De afbeeldingen hebben vaak een symbolische betekenis.