Stel je voor dat Nederland is overstroomd. Dat alles is ondergelopen. Geen huis staat meer boven water. Miljoenen Nederlanders vluchten voor het water. Ik ook. Het enige dat ik heb is een plastic tas met wat kleren. En mijn IPhone. Mijn vriendin loopt naast me. Daarachter mijn zus, mijn neef. Mijn buren. En een hoop onbekenden. Ik weet niet waar mijn oudste zus is. En ook niet of mijn moeder het gered heeft. We hopen in Afrika asiel te krijgen. Maar zeker is het niet. Mijn paspoort drijft ergens. Of ligt misschien al op de bodem van de Noordzee.

Vluchtelingen 6 september 2015

Ik ben afhankelijk van de goodwill van vreemden. Ik kan me niet voorstellen dat ze ons niet zouden helpen. Voor me loopt een gezin. Jonge ouders. Twee kinderen. Die kinderen moeten eten. Er zal toch wel iemand zijn die ons wat geeft?

En een bed. Dat we kunnen rusten. Want ik voel mijn benen niet meer. Ik ben murw van de pijn in mijn lijf.

Ik kijk op mijn telefoontje, zie een foto van een vakantie van vorig jaar. Het is niet voor te stellen dat ik dat ben. Dat ik dat ooit geweest ben.

Mijn kat zal wel verdronken zijn. Mijn huis, mijn schilderijen, alles wat me dierbaar was is weg. Ik voel niet eens meer het verdriet.

Hoop alleen dat er mensen zijn die ons kunnen helpen. Die ons wat eten geven, misschien een bed.

 

Categorieën: Beeldende kunst, Cartoons
Tags: , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

20 reacties op Stel je eens voor dat je een vluchteling bent

 1. kees moerbeek schreef:

  Afrika?

  Het meest waarschijnlijk zullen onze Ooster- en Zuiderburen ons opvangen. Gewoon een beetje inschikken. Daar kwamen we met een tussenpose van een een eeuw of langer toch vandaan.

  Onze buren zullen wel problemen hebben om ons te integreren, omdat we volgens hun maatstaven nogal grofgebekt, betweterig zijn e.d. Ik hoop dat de Belgen en Duitsers ons arrogante gedrag zullen vergeven :-)

  Ga dit maar integreren :-)
  https://www.youtube.com/watch?v=wftARWunM2I

 2. Henk Molenaar schreef:

  Mijn moeder heeft de watersnoodramp amper overleeft, zij werd opgevangen in haar thuisland Nederland. Mijn vader heeft de Japanse capitulatie amper overleeft, hij werd opgevangen in zijn thuisland Nederland. We kunnen in Nederland niet vanuit meedogendheid en compassie de hele wereld opvangen, dan kunnen we niet onze open democratie meer handhaven. Als we 20 miljoen gelukszoekers uit Pakistan democratisch welkom heden dan hebben we hier al snel een kalifaat, wie is hiermee gebaat??? De beste vorm op dit moment is democratie en regeringen/mensen zullen moeten leren voor zichzelf te zorgen. We kunnen domweg niet iedereen paternalistisch opvangen, elk kind moet (hoe moeilijk het ook is) leren om zelfstandig op zijn/haar benen te staan. Dat kost inderdaad pijn en moeite…net als wijzelf op een harde manier hebben ondervonden!

  • Nic Schrijver schreef:

   Ik denk niet dat een land alle vluchtelingen op vangt. Als je het nieuws een beetje volgt gaat het voornamelijk over Syrieers en niet eens twintig miljoen.
   Helpen waar mogelijk dat is wat we kunnen doen.
   Als iemand met voornamelijk trauma’s of vanuit een verwoest thuisland naar je toekomt is het niet meer dan menselijk om een helpende hand te bieden tenminste zou dat in mijn optiek de gang van zaken moeten zijn. Dat is gewoon medemenselijk en heeft niets met paternalisme te maken.
   Uiteindelijk is het de bedoeling dat de opgenomen vluchteling een steentje bijdraagt aan de samenleving waar deze intergreert of indien mogelijk dat in zijn thuisland doet.

  • kees moerbeek schreef:

   Triest, heel triest.

   Ik snap het, Henk. Wat er nu met die vluchtelingen gebeurt is goed voor ze en helemaal voor de kinderen. Ze worden er hard van en daardoor zelfstandig.

   Gelukkig heerst hier in Nederland al heel lang een andere mentaliteit dan je predikt als het gaat hoe we met elkaar omgaan en hoe we onze kinderen opvoeden.

   Je zou in 1914-1918 de Belgische vluchtelingen niet opgevangen hebben, je zou de Indische Nederlanders ook niet opgevangen hebben… Belgische vluchtelingen en Indische Nederlanders zouden immers in hun thuisland opgevangen moeten worden, dus …. Ach laat maar :-(

  • G.J. Smeets schreef:

   Henk Molenaar,
   dit is de tweede keer dat je hier gemakzuchtige kletskoek debiteert door de migratie-crisis weg te zetten als een kwestie van ‘gelukzoekers’. Schaam je voor die leugen. Want een leugen is het, immers je bent hier eerder al geïnformeerd (o.m. door mij) over drivers & forcings van de migratie. Via Google kun je e.e.a. zelf op de sites van de V.N. of van de grote herverzekeraars verder napluizen, die clubs weten echt wel waar ze het over hebben. Lijkt me betrouwbaarder dan populistische kletskoek na-papagaaien.

   Wat betreft de watersnoodramp die je in je strijdpamfletje ten tonele voert: een paar duizend gedupeerden hoefden slechts enkele tientallen kilometers ge-evacueerd te worden om op het droge te komen. Hoe haal je het in je hoofd om dat te vergelijken met de huidige massa-migratie. Overigens, voor een ramp als die van 1953 was al lang van te voren gewaarschuwd door ingenieurs van Waterstaat. Naar hen werd destijds niet geluisterd. De afgelopen jaren hebben klimaatwetenschappers en economen en politicologen gewaarschuwd voor massa-migratie. Ook naar hen is niet geluisterd.
   Tenslotte, beste Molenaar, een info tip: de ramp van 1953 is gefileerd door onderzoeksjournalist Kees Slager in zijn voortreffelijke boek ‘De Ramp. Een reconstructie van de watersnood van 1953. (Olympus, 2009)’. Lees dat boek opdat je duidelijk wordt dat mensen als je moeder gemakkelijk werden opgevangen nadat ze willens en wetens in gevaar waren gebracht door ontkenning van de beschikbare info.

 3. Sjoerd schreef:

  Volgens de huidige Nederlandse regels, moet ik dan terug naar het land waar mijn familie oorspronkelijk vandaan kwam, op de vlucht voor armoede en godsdienstoorlog(christelijk ja!).

  Mijn linkerhelft linksaf en mijn rechterhelft rechtsaf!

  Of moet ik verder terug, naar het land waar die ene kroeshaar op mijn hoofd vandaan komt? Dat wordt eerst DNA-onderzoek denk ik.

 4. René schreef:

  Het is een waanzinnig lastig vraagstuk. Uit mededogen zou ik iedereen die op de vlucht is hier een nieuwe toekomst gunnen. Maar ik voorzie ook dat een massale toestroom van moslims voor veel spanningen gaat zorgen. Je kunt Henk nu wel als harteloos neersabelen, maar ik en veel andere Nederlanders delen zijn zorg dat we op termijn weleens onze verworvenheden (vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, non-discriminatie, stemrecht, etc.) kwijt kunnen raken. Zolang de islam niet radicaal hervormt en zich ontdoet van zijn politieke aspiraties, onverdraagzaamheid en terreur jegens anders denkenden en/of moslims massaal afstand doen van dit geloof, blijft dit een dreigend perspectief. De eerste generatie vluchtelingen zal zich vast schikken in onze samenleving, maar wat zal de tweede en derde generatie doen? Hoe dan ook, als we nu alle Syriers uit mededogen binnen laten, dan moet je consequent zijn en ook vluchtelingen uit andere brandhaarden massaal toelaten. Weten we wel waar we aan beginnen? In dit vraagstuk botsen emotie en ratio, zo constateert ook Ephimenco in zijn column in Trouw van zaterdag 5 september.

  • Sjoerd schreef:

   “…..Weten we wel waar we aan beginnen?…..”

   Dat hebben we nooit geweten, dat weten we nu niet en dat zullen we ook nooit weten!
   Je leeft nu en moet nu beslissen wat je volgende stap is.
   Stilstaan is ook bewegen, want de werkelijkheid veranderd voortdurend, zonder zekerheid hoe en waarheen.

   “Opvangadressen” voor onderduikers in WO2 hebben het zich vaak niet afgevraagd, maar gehandeld.
   Helaas heeft Nederland als natie en cultuur veel actiever meegewerkt met de nazi’s aan het afvoeren voor het ombrengen van Joden, Romy, gehandicapten, homoseksuelen, etc…, dan spontaan hulp aangeboden en opgevangen.
   De overlevenden en teruggekeerden uit de kampen zijn beroofd door ‘echte zuivere Hollanders’ van hun spullen en hun huizen en verschrikkelijk behandeld bij hun terugkeer, als ware het onbekende vreemdelingen, zonder rechten.
   Nederland kent een democratie, cultuur en welvaart die zijn fundamenten vindt in uitsluiting, uitbuiting, roof, moord en slavernij als heersende elementen.
   Nog steeds, kijk eens rustig naar onze tolerantie voor mensenhandel.

   Gelukkig kennen we ook een geschiedenis van instroom van vreemdelingen, anders gelovigen en vluchtelingen.
   Helaas lijkt de eerste reeks vol afwijzing en egoïsme ook ditmaal overheersend in politiek en samenleving, zelfs in sommige reacties in het BD.

  • G.J. Smeets schreef:

   Henk Molenaar wordt niet als harteloos neergesabeld. Hij wordt ontmaskerd als een leugenaar die van de migratie-crisis een kwestie van gelukzoekers maakt. En die een dwaze vergelijkin trekt met de gedupeerden van de watersnoodramp.

   Dat het een heel lastig vraagstuk is klopt helemaal. Om de simpele reden dat ‘ze’ in groten getale naar Europa zullen blijven komen. Wen er maar aan.

 5. Joop Ha Hoek schreef:

  Is het misschien mogelijk vluchtelingen/migranten als mensen te zien. Man en vrouw, kind, oud en jong, op zoek naar veiligheid, warmte en liefde. Zonder nu gelijk al discussies op te zetten over politiek, grenzen en zo. En elkaar voor leugenaar uit te maken. Dat is juist het begin van de ellende waardoor de meeste van die mensen hun eigen land ontvluchten. Tweespalt, zij en wij. Ik en de ander. Dat bedoelde Marjita, als ik zo vrij mag zijn voor haar te spreken, er zijn geen anderen.

  • Nic Schrijver schreef:

   Als er geen anderen zijn waar reageer je dan op?
   Met vriendelijke groet,

  • Sjoerd schreef:

   Joop, ik ben het met je eens. Laten we onszelf net zo bejegenen als de mensen om ons heen, waar ze ook vandaan komen.

   • kees moerbeek schreef:

    ‘Laten we onszelf net zo bejegenen als de mensen om ons heen, waar ze ook vandaan komen.’

    Sjoerd, helaas zijn er veel (?) mensen die geen compassie met zichzelf kunnen opbrengen, laat staan met anderen.

    Dit kan komen door een autoritaire, manipulerende opvoeding, vol wantrouwen, angst (jegens zichzelf/anderen) en een aangeleerd schuldbesef (= zwarte pedagogie). Daardoor zijn ze opgezadeld met een laag zelfbeeld, zo niet erger. Dit kan zich weer uiten in het neerkijken en discrimineren op anderen. Het kan generaties teruggaan.
    http://mens-en-samenleving.infonu.nl/pedagogiek/28816-zwarte-pedagogie-autoritaire-opvoeding.html

    • Sjoerd schreef:

     Beste Kees, wat je ter berde brengt bevat ongetwijfeld veel aspecten van de nachtmerrie van de menselijke realiteit, wat voor mij een groot verschil is met, en tegelijk hetzelfde is als de werkelijkheid.
     Alle ervaringen van mensen, boekenwijsheid, verlangens en begeerten staan mij en anderen toch niet in de weg om te zoeken naar een manier van omgaan met, en bejegenen van anderen, zoals wij die zelf graag zouden ervaren en meemaken.
     Gewoon heel praktisch, wat empathie, ruimte maken en vrijgevigheid. Voor oprechte volgers van het 8-voudig pad moet dat toch niet vreemd zijn.
     Op weg naar de realisatie daarvan zullen we allemaal nog wel eens op onze plaat gaan over een steentje van zelfzucht en gekwetstheid, maar dat zijn alleen maar kansen om ons egoharnas te breken en daaruit te kruipen als oorspronkelijke liefdevolle medemensen.
     Jouw Boeddha is niet ver weg, hij kijkt je in iedere spiegel vragend aan om je te realiseren en Mara tot vrede te bewegen.

     • kees moerbeek schreef:

      Sommigen moeten van heel ver komen en van heel lang geleden, Sjoerd. Niet voor iedereen gaat het kiezen van het 8-voudige pad van zelf.

      Er is durf, moed der wanhoop, of het besef dat er niets te verliezen valt ( = vaak hetzelfde) voor nodig. Die durf, die moed, dat besef wens ik iedereen toe die zulke harde woorden spreekt over deze vluchtelingen. Dan is de Boeddha niet ver weg.

      Hoe peilloos de oorzaak van lijden ook is, ik beloof haar geheel te verwijderen.

  • G.J. Smeets schreef:

   Beste Joop,
   hier kijk ik 2 x van op en sta me toe dat toe te lichten:
   1) Het is toch echt een politiek probleem, zowel wat betreft de oorzaak (oorlogen, terrorisme, extreme weersomstandigheden t.g.v. klimaatverandering) als wat betreft de gevolgen (massale migratie / vlucht, mensenhandel, de opvang). En als iemand, zoals Henk Molenaar hierboven, dat afdoet als een kwestie van gelukszoekers dan is dat aantoonbaar een leugen. Ik heb dat aangetoond onder verwijzing naar de feiten-bronnen – en dat is bepaald iets anders dan ‘…voor leugenaar uitmaken’ (jouw woorden).
   2) Discussie in het draadje achter een blogstuk is een normale omgangsvorm tussen ons mensen. En als iemand in zo’n draadje aantoonbaar liegt kan & moet dat zakelijk en netjes gezegd worden, zoals ik gedaan heb. Ik snap dan ook niet dat je het als ‘tweespalt’ kwalificeert met de suggestie bovendien dat daarmee een begin wordt gemaakt van “…de ellende waardoor de meeste van die mensen hun eigen land ontvluchten.” Dat is een dwaze vergelijking, excusez le mot.

   Los van dat alles: Marjita’s blogstuk doet volkomen terecht een appèl op onze empathie en sympathie met de gedupeerden die om politieke redenen hun land ontvluchten en die om politieke redenen niet weten of er wel “…mensen zijn die ons kunnen helpen. Die ons wat eten geven, misschien een bed.”