Nachtelijke Dwaling #12 wordt verzorgd door de boeddhistische mediakunstenaar Madelon Hooykaas. Met de performance Virtual Walls II wordt een tijdelijke muur gecreëerd in de Oude Kerk in Amsterdam, door middel van een audio/video projectie en live tekenen op de wand. De performance onderzoekt de verstoorde balans tussen het aantal toeristen en de bewoners in het centrum van Amsterdam. Met de performance wordt het idee geopperd om een virtuele muur om de stad te plaatsen, zodat toeristen enkel nog druppelsgewijs naar binnen kunnen komen.

Madelon Hooykaas.

De performance Virtual Walls II is speciaal ontwikkeld voor de Oude Kerk en ontstaan vanuit Hooykaas’ interesse in de huidige betekenis en het doel van de ‘muur’. Doorheen de geschiedenis zijn muren om verschillende redenen gebouwd: om een gebied te markeren, mensen te beschermen of juist van elkaar te scheiden. Met de start van de vluchtelingencrisis en de aanstelling van Trump als president neemt de discussie rondom de betekenis van muren wederom toe. ‘Dienen deze nog steeds om ons in te sluiten of beschutting te bieden? Of worden muren nu gebouwd om ons te beschermen tegen onze eigen agressie?’

De Oude Kerk is het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam en bevindt zich aan het Oudekerksplein in het stadsdeel Amsterdam-Centrum. Het behoort tot de Top 100 der Nederlandse rijksmonumenten. De kerk werd (waarschijnlijk in 1306) gewijd aan de heilige Nicolaas, bisschop van Myra, door Guy van Avesnes, de bisschop van Utrecht.

De Oude Kerk, midden op de Wallen, is het oudste gebouw van Amsterdam én een van de jongste kunstinstellingen in de stad. De Oude Kerk wil heden en verleden verbinden, met hedendaagse kunst in het oudste monument van Amsterdam. Door de jaren heen heeft de Oude Kerk enorm veel verschillende functies en betekenissen gehad. Ooit begonnen als houten kapelletje voor vissers, groeide de kerk uit tot een levendige plek en een afspiegeling van zeven eeuwen Amsterdam. Er zijn beroemde mensen begraven, zoals de componist Sweelinck en Rembrandt’s vrouw Saskia van Uylenburgh. De omringende stijlkamers, het Heilig Graf en de Librije zijn toegankelijk voor een bezoek, met als hoogtepunten de Spiegelkamer waar Rembrandt van Rijn in ondertrouw ging en de zeventiende eeuwse Kerkmeesterskamer met de collectie schilderijen en objecten van de Oude Kerk. De beeldenstorm ontdeed het gebouw van relikwieën en ornamenten, maar de Oude Kerk geldt voor bijvoorbeeld de schrijver Geert Mak nog steeds als het mooiste gebouw van de stad.

Else Madelon Hooykaas (Maartensdijk, 28 september 1942) is een Nederlandse beeldend kunstenaar, fotograaf en filmmaker. Zij maakt films, sculpturen, audio-video-installaties en publiceerde diverse boeken.

Programma 21 december 19.30 uur inloop.
20.00 uur performance.
20.30 uur gesprek Madelon Hooykaas & Jacqueline Grandjean.
21.00 uur einde

Let op: de kerk kan koud zijn in de winter, dus kleed je warm aan.

Reserveer tickets online via www.oudekerk.nl

 

Categorieën: Beeldende kunst
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk