Een aardbeving met een kracht van 3,7 op de Schaal van Richter heeft Tibet op zijn grondvesten doen schudden, aldus een verklaring van het Nationaal Centrum voor Seismologie (NCS). Volgens het NCS vond de aardbeving plaats op een ondiepe diepte van 10 km, waardoor het gevoelig is voor naschokken.
Eerder, op 23 april, werd de regio getroffen door een aardbeving met een kracht van 3,9 magnitude. Een andere aardbeving schokte de regio op dezelfde dag.
Ondiepe aardbevingen zoals deze zijn gevaarlijker dan diepe aardbevingen omdat er dichter bij het aardoppervlak meer energie vrijkomt. Dit veroorzaakt sterkere grondschokken en meer schade aan constructies en slachtoffers, in vergelijking met diepere aardbevingen, die energie verliezen naarmate ze naar het oppervlak reizen. Het Tibetaanse Plateau staat bekend om zijn seismische activiteit als gevolg van botsingen van tektonische platen.
Tibet en Nepal liggen op een grote geologische breuklijn waar de Indiase tektonische plaat tegen de Euraziatische plaat drukt. De regio is seismisch actief en veroorzaakt tektonische verschuivingen die sterk genoeg kunnen worden om de hoogte van de toppen van de Himalaya te veranderen.
Geef een reactie