Op 7 april 2025 vierde Vajramala haar tachtigste verjaardag. In de afgelopen 50 jaar is zij actief betrokken geweest bij het boeddhistische leven in Duitsland – vaak weg van het grote publiek. Sinds 1977 nam ze als afgevaardigde deel aan de algemene vergaderingen van de Duitse Boeddhistische Unie (DBU), was ze vele jaren lid van de raad en van 2001 tot 2011 ook voorzitter.
Op de algemene vergadering van 1982 in Überlingen kon zij samen met Christine Schönwerth van de Oude Boeddhistische Gemeenschap de afgevaardigden, van wie de meesten Theravada waren toegewijd, ervan overtuigen dat de toelating van een Tibetaanse gemeenschap de ontwikkeling van het boeddhisme in Duitsland ten goede zou komen. Als ereraadslid van de DBU zijn diversiteit en dialoog nu erg belangrijk voor haar.
Vajramala komt uit een familie van artsen. Haar moeder, die in 1924 in Breslau kennis had gemaakt met het boeddhisme, voedde haar van jongs af aan op in de boeddhistische geest. Samen bestudeerden ze de boeddhistische geschriften die toen beschikbaar waren en beoefenden ze yoga en meditatie, sinds 1959 in de zentraditie. Geïnspireerd door zijn boeken woonden ze in 1972 in Frankfurt een lezing bij over ‘Het erfgoed van Tibet’ door Lama Anagarika Govinda – een gebeurtenis die het leven van Vajramala veranderde. Ze werd Lama Govinda’s persoonlijke leerling, sloot zich aan bij de orde die hij stichtte, Arya Maitreya Mandala, en speelde een belangrijke rol bij de Duitse vertaling van veel van zijn werken. In 1984 verleende hij haar de leraarsautoriteit als Vajracarya – Dharmaleraar en meditatiemeester in Vajrayana. Sindsdien probeert ze zijn visie van een ‘levend boeddhisme in het Westen’1) te implementeren, dat rekening houdt met de hele ontwikkeling van de Dharma. Daarbij volgt het zijn stelregel van ‘mensen niet de les lezen, maar inspireren’.
In 1980 bouwde Vajramala op verzoek van haar leraar een schilderachtig gelegen retraitehuis in Überlingen aan het Bodenmeer. Het werd de eerste ontmoetingsplaats voor beoefenaars en geïnteresseerden in het Bodenmeergebied. Tot op de dag van vandaag vinden er cursussen, retraites en meditatieavonden plaats in de Mahakala Ashram, sinds enkele jaren als onderdeel van de vereniging Maitreya Mandala Duitsland.
Na de politieke ‘ommekeer’ in 1989 nam Vajramala op verzoek van de Hongaarse religieuze gemeenschap de leiding over van de gemeenschap van de Hongaarse Arya Maitreya Mandala. Door haar inzet werden daar drie centra opgericht, die sindsdien nauw samenwerken met de Duitse en Zwitserse centra in Schaffhausen. Ze hebben een gemeenschappelijk curriculum dat momenteel wordt aangepast aan de behoeften van de jongere generatie. Naast al deze activiteiten in zijn eigen gemeenschap was Vajramala betrokken bij de oprichting van Sakyadhita Duitsland, bij de interreligieuze dialoog in het wereldklooster in Radolfzell, evenals bij protestantse en katholieke academies in Baden-Württemberg en bij hospicegroepen in Zwitserland.
Op haar talrijke reizen door de Noord-Indiase Himalaya bezocht ze boeddhistische kloosters, kluizenaarshutten en belangrijke leraren. Sinds 2014 heeft ze vooral het Drikung Kagyu Klooster in Dehradun bezocht, waarmee sinds 2016 een intensieve persoonlijke en spirituele uitwisseling plaatsvindt. Zijne Heiligheid Drikung Kyabgon Rinpoche nam in 2018 het beschermheerschap van de centra van de Maitreya Mandala over. Deze samenwerking is gebaseerd op Lama Govinda’s connectie met de Tibetaanse Kagyu-traditie. In zijn voormalige ashram Kasar Devi in Almora in Noord-India vonden verschillende driejarige retraites plaats onder leiding van Drikung-meesters.
Bij al deze activiteiten is Vajramala vooral bezig gebleven met de individuele ondersteuning van haar studenten. Ze waarderen vooral het inspirerende karakter van haar gedetailleerde en diepgaande toelichtingen, omdat ze het vermogen heeft om in te spelen op de behoeften van de luisteraars en een levendige dialoog met hen aan te gaan zonder de focus te verliezen. Hun wijsheid en uitgebreide kennis over het hele boeddhistische spectrum zijn buitengewoon. Aan al hun activiteiten ligt een diep verlangen ten grondslag dat de Dharma inheems wordt in het Westen.
Geef een reactie