Maar liefst 48 procent van de Nederlandse bevolking is het eens met de stelling ‘dat Israël in Gaza genocide heeft gepleegd’. Slechts 12 procent is het daar niet mee eens. Dat is een van de uitkomsten van een opiniepeiling van Motivaction in opdracht van PAX, Oxfam Novib, Amnesty International, Save the Children, SOMO en The Rights Forum. Gisteren werden de uitkomsten gepresenteerd.
Niet alleen het Gaza-beleid wordt door de Nederlandse bevolking op grote schaal afgewezen, blijkt uit de peiling. Een meerderheid van de Nederlanders is bijvoorbeeld voorstander van een verbod op handel met de illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. De Nederlandse regering wil daar niets van weten. Ook is een groot deel van de Nederlanders voor het volledig stopzetten van militaire samenwerking met Israël.
De uitkomsten van de nieuwe peiling bevestigen het beeld van eerdere peilingen dat het pro-Israëlbeleid van de regering in al zijn facetten door een grote meerderheid wordt afgewezen. ‘Steun voor het Nederlandse Israël-beleid ontbreekt structureel’, concludeert Motivaction. Ook binnen de traditionele pro-Israëlpartijen VVD, PVV en CDA staat slechts een (kleine) minderheid nog achter het regeringsbeleid, bleek uit de op 21 april gepresenteerde uitkomsten van een Ipsos-peiling.
The Rights Forum: ‘De uitkomsten van beide peilingen dwingen de regering tot een radicaal ander beleid. Maar het lijkt er niet op dat het kabinet-Schoof zich iets zal aantrekken van de publieke opinie. Om die reden blijven wij oproepen tot verzet tegen het regeringsbeleid. Bekijk onze agenda voor de vele protesten en andere activiteiten die inmiddels door heel Nederland worden georganiseerd, zoals De Rode Lijn die op 18 mei in Den Haag wordt getrokken.’
Lees meer over de peiling van Motivaction
Na acht weken Israëlische blokkade is de voedselhulp voor de Palestijnen in Gaza uitgeput, waarschuwt de VN. TRF: ‘We moeten toezien hoe de bevolking door onze Israëlische bondgenoot wordt doodgehongerd.’
Uit een verklaring van het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) blijkt dat de tijdens het staakt-het-vuren in Gaza opgebouwde voedselvoorraden zijn uitgeput. Donderdag werden de gaarkeukens in de Gazastrook voor het laatst voorzien van ingrediënten. Via het systeem van gaarkeukens slaagde het WFP er de afgelopen tijd in om ruim een miljoen burgers te voeden. Binnen enkele dagen stort dit hele systeem in, schreef het WFP voor het weekend.
WFP wijst erop dat op een steenworp afstand vrachtwagens klaarstaan met voldoende voedsel om een miljoen Palestijnen vier maanden te voeden. Die hulp kan in enkele uren tot dagen de bevolking bereiken. Maar Israël blokkeert de broodnodige hulpmiddelen.
TRF: ‘Zo voltrekt zich een vermijdbare ramp van ongekende wreedheid. Vermijdbaar omdat Israëls bondgenoten – vooral de VS en EU, waaronder Nederland – het land kunnen dwingen om de klaarstaande hulp direct en onbelemmerd toe te laten, maar dat weigeren.’
Hoorzittingen Internationaal Gerechtshof
Deze week vonden er hoorzittingen plaats bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag over de vraag wat de verantwoordelijkheden zijn van Israël tegenover hulporganisaties en de Palestijnse bevolking in de bezette gebieden.
De hoorzittingen volgen op een resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties van 29 december 2024. Die resolutie vroeg het Hof om een advies te geven over de juridische verplichtingen van Israël als bezettende macht. Concreet gaat het om de vraag in hoeverre Israël verplicht is om de aanwezigheid en het werk van de VN en andere hulporganisaties in de Palestijnse gebieden mogelijk te maken — met name het leveren van voedsel, water, medische zorg en andere basisdiensten aan de burgerbevolking.
UNRWA
Een belangrijk onderdeel van deze zaak is de situatie van UNRWA, de VN-organisatie die hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen. Israël nam vorig jaar een wet aan die het voor UNRWA illegaal maakt om in het land te werken. Sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza zijn talloze medewerkers van hulporganisaties, waaronder UNRWA, omgekomen bij Israëlische aanvallen.
Het Hof bekijkt nu hoe internationaal recht zich verhoudt tot deze situatie. Het gaat daarbij niet om een strafzaak of directe veroordeling van Israël, maar om een gezaghebbend juridisch advies over de plichten die een land heeft in bezette gebieden – vooral als het gaat om bescherming van burgers, humanitaire toegang en het recht op zelfbeschikking van een volk.
Geef een reactie