China plaatst veteranen van het leger als zogenaamde “on-campus instructeurs” op scholen in heel Tibet om Tibetaanse kinderen vanaf 6 jaar militaire en politieke training te geven, zeggen bronnen in Tibet, die berichten in de staatsmedia over het nieuwe systeem bevestigen.
De maatregel is een poging om kinderen al op jonge leeftijd loyaal te maken aan de Chinese regering – een initiatief dat volgens deskundigen een escalatie betekent in het assimilatiebeleid van Peking dat erop gericht is de Tibetaanse identiteit uit te wissen. Segmenten van de staatstelevisie laten Tibetaanse studenten zien die marcheren in uniform, de rode Chinese vlag hijsen en in formatie staan terwijl ze de bevelen van de instructeurs opvolgen. Andere beelden laten kinderen zien die onder hun bureau duiken voor luchtaanval oefeningen en de trap aflopen met schriften boven hun hoofd ter bescherming tegen vallende voorwerpen.
Patriottisch onderwijs
Militairen worden ingezet op scholen in Lhasa, Chamdo en Nagchu in de Tibetaanse Autonome Regio (TAR), in de districten Ngaba en Kyungchu in de provincie Sichuan, in de provincie Sangchu in de provincie Gansu en in andere regio’s in de provincie Qinghai. Daar zijn ze belast met het geven van “patriottisch onderwijs” en het voorbereiden van Tibetaanse kinderen op toekomstige militaire dienst.
In Nagchu, bijvoorbeeld, zijn 13 gepensioneerde Han-Chinese legerveteranen geïnstalleerd als “on-campus instructeurs” op zeven verschillende scholen, variërend van de basisschool tot de middelbare school, om kinderen “juiste waarden” bij te brengen, meldden lokale staatsmedia.
Het nieuwe systeem is bedoeld om “nationale defensieonderwijs van jongs af aan te laten wortelen” en om Tibetaanse kinderen voor te bereiden op toekomstige militaire dienst, in wat volgens de autoriteiten een “nieuwe win-winsituatie creëert voor veteranendiensten en ideologisch en politiek onderwijs voor jongeren”, aldus door de staat gecontroleerde media.
“Gewoonlijk stelt het Chinese Ministerie van Onderwijs een lijst op van demonstratiescholen voor basis- en voortgezet nationaal defensieonderwijs,” vertelde Anushka Saxena, een onderzoeksanalist bij het in Bengaluru, India gevestigde Takshashila Institution.
Rekrutering
Experts zeiden dat de toename van geüniformeerd militair personeel in verschillende lokale Tibetaanse basisscholen en middelbare scholen een direct gevolg is van de onlangs gewijzigde National Defense Education Law, die werd goedgekeurd door het Permanent Comité van het Nationale Volkscongres, de hoogste wetgevende macht van China, en in september 2024 van kracht werd.
Volgens de wijzigingen zullen afdelingen van het Volksbevrijdingsleger worden gestationeerd in hogescholen, universiteiten en middelbare scholen in het hele land om een landelijk programma van goedgekeurde militaire opleiding en fysieke training te stimuleren om jonge mensen voor te bereiden op rekrutering, meldde het staatspersbureau Xinhua destijds.
Enkele van de trainingen die ze geven en de activiteiten die ze leiden in de scholen, zijn een mars waarbij de Chinese vlag wordt gehesen, het zingen van militaire liederen voor de maaltijd en het geven van politiek en ideologisch onderwijs, met de nadruk op verhalen die de ‘Chinese natie’ en de dienst daaraan verheerlijken, aldus de rapporten.
Geef een reactie