Yoga is the stilling of the changing states of the mind
Yoga is de verstilling van onze immer veranderlijke geest
Patanjali, (schrijver yogasoetra’s; 2de eeuw v.C.)
Het leven is eenvoudig.
Het lijkt gecompliceerd.
Oplossingen voor de moeilijkheden waarmee we worstelen hoeven niet moeilijk te zijn.
Als we de oorzaak van onze moeilijkheden zien, zijn er soms zelfs geen oplossingen nodig.
In oude tijden hadden mensen veel minder toegang tot informatie. Het overgrote deel van de informatie die nu op ons afkomt is volstrekt nutteloos en overbodig. De yogatraditie van India gaat minstens tienduizend jaar terug in de tijd. Menselijk gedrag werd gedurende lange tijd geobserveerd en bestudeerd en als gevolg daarvan ontstond een diep begrip van het menselijk leven en de menselijke geest.
Wat zijn de patronen van deze (denk)geest? Wat zijn de mechanismen? Het denken heeft als taak helderheid te scheppen in en richting te geven aan ons leven. Het is evenwel een bron van verwarring geworden. Het blijkt een onbetrouwbare gids op het levenspad. Het ligt aan de basis van illusie.
Hoe kunnen we uit dit net van illusie ontsnappen? Hoe kunnen we terug helder zien wat waar en echt is?
Wat zijn de psychologische, emotionele, fysische, energetische obstakels die ons verhinderen om gelukkig te leven? Een gelukkig en bevredigend leven leiden hoeft niet moeilijk te zijn.
Op vrijdag 12 mei 2017 is Manoj Bhanot te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen. Zijn Engelstalige Dhammatalk wordt samenvattend naar het Nederlands vertaald door Paul Van hooydonck. Op deze avond brengt hij de essentie van dit levenssysteem, ‘Yoga’ geheten. We bekijken eenvoudige technieken die kunnen toegepast worden in het dagelijks leven.
Manoj Bhanot (India) werd geboren in een familie van yoga- en spirituele leraren. Hij had het grote geluk op te groeien in een omgeving die hem toeliet in contact te komen met en zich toe te leggen op de beoefening van yoga. Als kind luisterde hij naar de Bhagavad-Gita, Hindoe- en yogafilosofie.
Zijn opleiding in anatomie, biochemie en fysiologie droegen bij aan zijn diep begrip van de fysieke aspecten van yoga. Manoj is een inspirerend leraar. Hij combineert intuïtief psychologisch inzicht met een gevoel voor humor. Hij genoot opleidingen aan de ‘Bihar School of Yoga’, de ‘Sivananda Vedanta Ashram’ en de ‘YogaLife Foundation’. Hij verkreeg de titel van ‘Yoga Acharya’ ( Yogameester).
Hij is de oprichter van ‘YogaLife Belgium’, dat deel uitmaakt van ‘YofaLife Foundation India’. Manoj woont in België.
Siebe zegt
Er zijn volgens mij mensen die zijn van nature niet zo angstig, niet zo onzeker. Voor hen is de wereld eigenlijk een soort leuk uitdagend speelterrein. Ze zijn avontuurlijk ingesteld. Ze zijn niet bang voor het/de onbekende. Ze zijn eerder vertrouwend van aard dan wantrouwend. Ze zien eerder mogelijkheden dan gevaren. Bij muizen schijnen zulke avonturiers ook te bestaan. Ze gaan meteen op verkenning uit.
Je hebt ook de bange muisjes, daar reken ik mezelf inmiddels toe. Bange muisjes waren misschien altijd al bangig, vanaf de geboorte, of ze werden het wellicht door nare zeer pijnlijke ervaringen tijdens het leven.
Bange muisjes zijn geen avonturiers. Ze zetten liever geen stap dan een stap in het onbekende.
Het bange muisje ziet overal gevaar, problemen, risico’s en dat maakt diens leven een stuk minder eenvoudig dan de eerste groep. Ik denk dat het voor het bange muisje niet snel eenvoudig zal worden ook.
Je kunt je afvragen, wat heeft het bange muisje nu nodig? Moet het maar stoppen met denken?
Is denken het probleem? Ik weet niet. Ik vermoed dat het gewoon een verschil is in afstelling. Zaken in een bang muisje werken denk ik gewoon anders dan in een avontuurlijk aangelegd muisje. Er is een andere hersenchemie, andere hormonen, andere verwerking van zintuiglijke input, er is denk ik een ander soort aanleg. Volgens mij moet je daar toch rekening mee houden.
Een avontuurlijke muis zal, door diens sterke basisvertrouwen, het denken eerder zien als een obstakel. Als iets wat diens natuurlijke krachtige vertrouwen kan aantasten. Hij zal dus eerder het denken als een probleem zien en niet-denken maar doen promoten.
Hij kan dat, puur omdat diens basisvertrouwen krachtig is.
Bange muisjes stellen zichzelf juist gerust door denken.
Zij kunnen niet terugvallen op een krachtig basisvertrouwen. Een stap zetten is al angstaanjagend.
Ik heb het idee dat beide type personen een hele andere benadering nodig hebben. Je moet echter volgens mij niet zozeer kijken naar het denken maar eerder naar iemands aanleg.
groet,