Ware stilte is niet zonder geluiden
Maar zonder gedachten

Lidia Schinkel: ‘De stilte in je hoofd kan niet door woorden worden beschreven. Alle concepten vallen weg. Er is niets meer. Die stilte, die leegte is het einde van het lijden. In die leegte ben je vrij, ook al is het maar voor even.

Die stilte is de achtergrond, of eigenlijk meer de voorgrond van mijn yoga-beoefening. Die stilte is wat ik in mijn lessen probeer door te geven. Als je gaat zitten en probeert je hoofd leeg te maken, komt er een eindeloze stroom van gedachten. Dan is mildheid voor jezelf heel belangrijk, jezelf beschouwen als je beste vriend/in.

Soms word je echter overspoeld door turbulente emoties en gedachten. Dan twijfel je. ‘Kan ik nu echt compassie en vriendelijkheid voor mezelf opbrengen ?’ Op zo’n moment is er vertwijfeling, misschien zelfs wanhoop.

Maar als je blijft zitten, of je vindt na een tijdje de moed om opnieuw te gaan zitten, kan het gebeuren dat de stroom van gedachten stopt. Er is de intentie: ‘Ik zit hier voor alle levende wezens maar in eerste instantie voor mezelf. Als ik niet goed met mezelf omga, kan ik dat ook niet met anderen.’

Dan wordt het stil en leeg in je. En dan komt er een diepe vreugde. Je smelt weg. Je wordt één met de omgeving, met alle levende wezens.

En ook deze beleving gaat voorbij, zoals alles. Zo is de aard van de dingen: vergankelijk.

Als je hier bent gekomen heb je geen boeken meer nodig. Want er is stilte in je hoofd en in je hele wezen.’

Op vrijdag 16 december 2016 geeft Lidia Schinkel een dhammatalk in het boeddhistische centrum Ehipassiko. Lidia is reeds verschillende jaren als yogalerares aan het centrum verbonden.

Lidia Schinkel

Lidia Schinkel

Lidia Schinkel (Buenos Aires, 1958) is volwaardig en ervaren yogadocent. Zij volgde de vierjarige yogaopleiding aan de Yogacademie Nederland in Amsterdam waar ze o.a. les kreeg van zenleraar Nico Tydeman. Daarnaast volgde ze bijscholing waaronder kinderyoga bij H. Purperhart, adem en ontspanning bij R. Herbig en transpersoonlijke psychologie. Lidia gaf 12 jaar les in Nederland, 2 jaar in Argentinië en sinds 2013 ook in Ehipassiko. Ook tijdens de Ehipassiko-retraites in Cadzand verzorgt zij reeds jaren de zeer gewaardeerde yogasessies.

Praktisch: Vrijdag 16 december 2016 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen. Omslagfoto Goff Smeets.

Categorieën: Achtergronden
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk