Ik ben niet goed genoeg
Ik doe alles fout
Ik ben een slecht mens …
Zegt de criticus op mijn schouder
Ik ben liefde
Ik heb veel te geven
Ik hou van mezelf en van andere mensen …
Zegt de liefde in mijn hart
Zoals een moeder met haar leven haar kind beschermt
Haar enig kind
Zo zou men alle levende wezens moeten koesteren (inclusief onszelf)
de Boeddha
Compassie hebben met anderen, dat lukt meestal wel. Maar compassie hebben met jezelf is vaak een stuk moeilijker. Je kan pas liefde geven als je van jezelf houdt. Zelfcompassie gaat om drie dingen: begrip voor jezelf als je het moeilijk hebt, acceptatie dat lijden onvermijdelijk deel uitmaakt van het leven, en het onder ogen zien van je eigen emoties, zonder te oordelen.
Hooggevoeligheid is een mooie, aangeboren karaktereigenschap. Je ervaart het als een last of als een gave, afhankelijk van hoe jij en anderen ermee omgaan. Het is niet het zoveelste etiket, maar een term waarin mensen zich herkennen en zich (eindelijk) begrepen voelen. Hoogsensitieve personen hebben een gevoelig zenuwstelsel, waardoor ze bijvoorbeeld geuren, geluiden, licht en sfeer sterker waarnemen. Ze hebben als het ware grotere “antennes”. Daardoor zijn ze zich vaak bewust van dingen die anderen totaal ontgaan, ze doorzien sneller verbanden, risico’s en mogelijkheden. Dat maakt hen zorgzaam, nauwgezet, voorzichtig, wijs en creatief.
Omdat ze de prikkels uit hun omgeving sterker ervaren dan anderen, hebben hoogsensitieve personen meer tijd nodig om die prikkels te verwerken. Ze moeten zich af en toe terugtrekken, maar zijn zich daar niet altijd van bewust, of krijgen er de kans niet toe. Daardoor worden ze lichtgeraakt en overbeweeglijk, of juist gesloten en neerslachtig.
Op vrijdag 17 maart is Wendi Winnelinckx te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne bij Antwerpen. Zij verricht wetenschappelijk onderzoek naar de link tussen hoogsensitiviteit en zelfcompassie o.l.v. prof. dr. Van Hoof. Wendi praat over haar eigen ervaring met hoogsensitiviteit en zelfcompassie en geeft praktische tips om zelfcompassie te integreren in het dagelijks leven.
Wendi is gespecialiseerd in het begeleiden van hoogsensitieve en/of hoogbegaafde mensen op hun weg naar een authentieker leven. Ze richt zich op het begeleiden van kinderen, jongeren en volwassenen binnen deze doelgroep.
Via het Instituut voor Aandacht en Mindfulness (IAM) o.l.v. dr. David Dewulf begeleidt Wendi heartfulness- en compassietrainingen over heel Vlaanderen. In mindfulness en heartfulness vond ze een levenshouding die haar helpt om haar duidelijke en gestructureerde aanpak warm en mild te houden.
Wendi studeert psychologie aan de Open Universiteit en rondt haar studie Integratieve Psychotherapie af. Onder leiding van prof. Elke Van Hoof (VUB) doet zij wetenschappelijk onderzoek rond zelfcompassie en hoogsensitiviteit in functie van een doctoraat.
Peter Cauwenberghs zegt
Als hsp-er ben ik blij met de inhoud van dit artikel, blij ook met het feit dat er binnen de Boeddhistische gemeenschap aandacht is voor hoogsensitiviteit en andermaal blij met het feit dat hoogsensitiviteit, in relatie tot zelfcompassie, het onderwerp is kunnen worden van een doctoraat!