De beste is hij die zich het eerst verzoent
Mohammed
Op 11 september 2001 boorden 2 vliegtuigen zich in de torens van het World Trade Center in New York. Op 13 november 2013 vonden de aanslagen plaats in concertzaal Bataclan en het Stade de France in Parijs. Op 22 maart 2016 waren er de explosies in Zaventem en in het metrostation in Brussel. Voor de vrienden van de Italiaanse jezuïet Paolo Dall’Oglio blijft juli 2013 in het geheugen gegrift. Dan verdween hij bij een poging om te bemiddelen tussen de strijdende partijen in Syrië. Sindsdien is men zijn spoor bijster. Sommigen gaan ervan uit dat hij nog leeft, maar in handen is van IS.
Op vrijdag 28 oktober is Marc Colpaert te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne bij Antwerpen. Hij vertaalde het boek ‘Uit liefde voor de Islam’ van Paolo Dall’Oglio naar het Nederlands. Het boek werd genomineerd voor de prijs van het beste religieuze boek van 2016.
Paolo Dall’Oglio is de stichter van het bijzondere woestijnklooster Mar Moussa (Syrië), waar hij zich opende voor de ‘moslimziel’. Hij stichtte er in 1992 een oecumenische en interreligieuze gemeenschap. Velen vonden er inspiratie tijdens hun culturele en spirituele zoektocht.
Hij nam de islam ernstig en bevestigde de authenticiteit van de religie en hun stichter Mohammed. In het boek ‘Amoureux de l’Islam’ (Uit liefde voor de Islam) maakt hij duidelijk waarom. Hij gaat de grote vragen over de relatie tussen het christendom en de islam niet uit de weg. Maar in plaats van wantrouwen, voedt hij hoop. In plaats van afwijzing bepleit hij een grote betrokkenheid. Paolo heeft het over een ‘dubbel toebehoren’, niet over een fusie, maar over een gezond makende participatie en authentiek respect. Zoals op alle terreinen van het menselijk bestaan, kan immers ook op het religieuze vlak de identiteit meervoudig zijn.
In een inleiding en een voorwoord beschrijven Babs Mertens en Eglantine Gabaix-Hialé, wiens gesprekken met Paolo aan de basis liggen van het boek, hoe zij Paolo én het woestijnklooster Mar Moussa hebben ervaren, en hoe ze hem missen. De stilte rond zijn persoon klinkt als een luid protest.
Op 28 oktober vertelt Marc Colpaert, die samen met Babs Mertens het boek vertaalde, over de essentie van Paolo’s denken. Een antidotum in onze tijd van argwaan en haat.
Marc Colpaert (1945) is cultuurfilosoof en specialiseerde zich als journalist in Z.O.-Azië. De Aziatische culturen brachten hem in contact met hun grote levensbeschouwingen en filosofieën.
Hij is oprichter van CIMIC (Centrum Intercultureel Management ,Thomas More Mechelen), medewerker van de abdij Roosenberg (Waasmunster) en auteur van ‘Tot waar de beide zeeën samen komen’. Recent vertaalde hij het boek ‘Uit liefde voor de Islam’ van Paolo Dall’Oglio.