De lotusbloem is een oud boeddhistisch symbool. Ze heeft haar wortels in de modder, baant zich een weg door de smurrie naar het wateroppervlak waar ze zich opent voor het zonlicht. Het zgn. ‘lotuseffect’ zorgt ervoor dat modder en vuildeeltjes door bladeren en stengel worden afgestoten. De lotusbloem staat symbool voor de mens die zijn weg zoekt in de modderpoel van de wereld, op zoek naar geluk. De negativiteit (cynisme, manipulatie, agressie) hoeft hij/zij niet binnen te laten.

(Paul Van hooydonck)

Greatness shows in the ability of standing tall in the face of hardship.

Grootheid toont zich in het vermogen om pal te staan als je met moeilijkheden wordt geconfronteerd.

(Onbekend boeddhistisch meester)

Het geluk van een ‘Onverstoorbaar vriendelijk mens’ is niet afhankelijk van van het bereiken van doelstellingen, bezittingen of maatschappelijke status maar is gebaseerd zijn op een ethisch leven, een leven op basis van waarden en met een visie die tot bezieling en enthousiasme leidt.

(Mia Jansen)

In deze tijd ervaren we grote uitdagingen. We hebben vaak het idee dat de chaos toeneemt: malaise in de opvoeding, vluchtelingen, crisissen van allerlei aard. Het maakt ons soms moe en zelfs moedeloos.

En toch kunnen we anders. Toch hebben we de keuze, niet in wat ons overkomt maar hoe we omgaan met wat ons overkomt. Laat je je hierdoor aanzetten tot actie of ontmoedigen? Vergelijk je jezelf met een uitdovende kaars of ben je een aanstekelijke bron van enthousiasme?

Hoe blijf je in contact met je eigen bron van positieve kracht temidden van chaos en negativiteit ? Hoe blijf je overeind als je illusies of je vermeende zekerheden aan diggelen vallen?

Hoe ga je om met je emoties als er aan je boom wordt geschud? Hoe slaag je erin om je niet te laten kwetsen en om geen slachtofferrol aan te nemen?

Hoe slaag je erin om ondanks de omstandigheden enthousiast en gedreven, kwalitatief en creatief te leven?

Hoe ben je gewaar van wat er in je omgaat zonder een emotionele speelbal te worden ?

De ‘4 Ultieme Inspanningen’ van de Boeddha, een geestestraining die positieve of heilzame tendensen in de geest versterkt of ontwikkelt en negatieve of onheilzame tendensen in de geest afzwakt of doet verdwijnen kunnen hier een belangrijke rol spelen:

  1. Negatieve/ongelukkig makende gedachten die nog niet zijn opgekomen vermijden
  2. Negatieve/ongelukkig makende gedachten die reeds zijn opgekomen loslaten/overwinnen
  3. Positieve/gelukkig makende gedachten die nog niet zijn opgekomen opwekken
  4. Positieve/gelukkig makende gedachten die reeds opgekomen zijn verder ontwikkelen

 

Op vrijdag 4 maart is Mia Jansen te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne (Vlaanderen).

Ehipassiko Mia JansenDankzij de leerschool van het leven en een zoektocht via het katholieke geloof, de filosofie en het boeddhisme legde Mia Jansen (1960) zich steeds meer toe op mindfulness’ en ‘onverstoorbaar vriendelijk leiderschap’, in het bijzonder in een schoolse context. Mia is lerares Nederlands op een secundaire school. Ze volgde de postgraduate opleiding ‘mentor’ en ‘filosofische gespreksleiding met jongeren’. Ze heeft zich voorheen toegelegd op het begeleiden van jongeren met gedragsproblemen. Daarnaast begeleidt ze als mentor beginnende leraren.

Maar door de veeleisende, vaak turbulente omstandigheden bij opvoeding en onderwijs en het toenemend lijden (demotivatie, depressie, agressie, stress, burn out, …) van collega’s en leerlingen, groeide de wens om leraren te ondersteunen tot zelfs buiten de schoolmuren. Samen met haar man, dr. Gerbert Bakx, is ze een van de bezielers van de Academie voor Levenskunst. Zie www.academievoorlevenskunst.be

Vrijdag 4 maart 2016 van 20 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid

Categorieën: Achtergronden, Boeddhisme
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk