Geef alle liefde die je hebt
Dat is mededogen

Wanneer we meer vertrouwd worden met advaita (nondualisme) en boeddhisme, wordt er meestal een aantal misverstanden en oude conditioneringen doorzien. Dit kan leiden tot een gevoel van vrede en innerlijke rust, vooral omdat de stemmen in ons hoofd stiller worden. Maar er wordt in advaita soms weinig aandacht gegeven aan het menselijk aspect van een menselijk wezen.

Een van de manieren waarop deze verrijking zich kan openbaren is dat onze bron van egoloos mededogen ontwaakt. Dit heeft niets te maken met de liefde die we kennen uit persoonlijke relaties. Het is ook niet het mededogen dat van het spiritueel ego komt om bijvoorbeeld goede karma punten te scoren door de regels van een religie te volgen.

Het is iets dat spontaan oprijst als gevolg van een gevoeld inzicht. Het ontstaat als het ware uit een stille, universele liefde die niemand uitsluit. Dan wordt advaita niet alleen gezien en begrepen maar ook ‘gevoeld’. Dit gaat dikwijls gepaard met een zachte tevredenheid. In het Hindoeïsme wordt dit soms aangeduid door het woord Ananda, wat wijst naar een gelukzaligheid zonder aanleiding. Minder ego, meer mededogen, meer levensvreugde.

Op vrijdag 6 december 2019 is Jan Kersschot te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne.

Jan Kersschot (1960) beoefende jarenlang transcendente meditatie en las veel over yoga, advaita en boeddhisme. In zijn zoektocht naar een inzicht dat niet gebonden is aan een bepaalde cultuur, ontmoette hij Douglas Harding, die een heel eenvoudige maar universele boodschap verkondigde. Die ontmoeting gaf de aanzet tot het schrijven van zijn eerste boek, “Coming Home”. Later ontmoette hij ook nog Francis Lucille, Eckhart Tolle, Nathan Gill en Tony Parsons.

Hij schreef uiteindelijk meerdere boeken over nondualisme. Nondualisme is een verzamelnaam voor alle denkwijzen die het éne in het diverse zien. In het Nederlands zijn drie boeken uitgegeven bij Ankh-Hermes: ‘Eén Zijn’, ‘Het is zoals het is’ en ‘Golf en oceaan’. Een nieuw boek over nondualisme verscheen onlangs in het Engels, Spaans en Nederlands: ‘Minder ego, meer vrede’ (Samsara).

Jan geeft lezingen in binnen- en buitenland (Londen, Amsterdam, Spanje, Japan) over nondualisme. Zijn benadering van nondualisme vindt inspiratie in verschillende tradities, zoals advaita en zen boeddhisme. Hij zegt: “Ik sta op spiritueel vlak niet hoger dan wie dan ook. Waar ik naar verwijs in mijn boeken is net datgene wat iedereen is. Mijn lezingen over nondualisme verwijzen niet naar het tijdelijke en het persoonlijke maar naar het tijdloze en universele. Niets of niemand wordt uitgesloten.”

Praktisch: Vrijdag 6 december 2019 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

 

Categorieën: Achtergronden, Boeddhisme
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk