Lange tijd was Amsterdam het Mekka van en voor boeddhistische organisaties. Nog steeds zijn daar veel stromingen vertegenwoordigd. Maar het aanbod in Rotterdam groeit snel, met name voor beoefenaars van vipassana meditatie. In de stad waar de overhemden met opgerolde mouwen verkocht worden, is een ruim aanbod. Iedere dinsdagavond is er in het spiritueel centrum Djoj in Hillegersberg een inloopavond van de Stichting Vipassana Meditatie Rotterdam (SMVR). De stichting is in 1991 opgericcht door drie leerlingen van de boeddhistische leraar Mettavihari. Doelstelling van de SVMR is het faciliteren van de studie en praktijk van het Theravadaboeddhisme in het algemeen en de vipassana meditatie in het bijzonder.
Coby van Herk begon in 1996 met het geven van vipassana cursussen in het Oost West Centrum in de Maasstad. Ze raakte geinspireerd door retraites te volgen in het Gaia House in Engeland en Insight Meditation Society in de VS. Coby is verheugd dat de vipassana community in Rotterdam groeit. In de historische wijk Delfshaven leiden sinds 2007 Ingrid Dassen en Anneke Seelen een driewekelijkse vipassana zitgroep in het buurthuis ‘Open Huis’. Het is een vrije inloop en mediterenden vanuit andere groepen komen hier geregeld samen. De afgelopen jaren zijn daar aan toegevoegd een stiltemeditatiegroep met begeleiding en een verdiepingsgroep waarin deelnemers zelf onderwerpen aandragen vanuit het dagelijks leven en deze bezien vanuit de dhamma. Bijzonder is dat Ingrid, Coby van Herk en Hans Gijsen twee keer per jaar een dhamma-diner organiseren, waarbij alle vipassana mediterenden welkom zijn.
Een nieuwkomer is Martin de Lange. Hij richt zich op beginners van vipassana meditatie. En ook op bedrijven, om daar vipassana meditatie te promoten. Tegen de stroom in, oorspronkelijk Against the stream van de Amerikaanse leraar Noah Levine, zetelt ook in het Djoj-centrum. Tegen de stroom in heeft een onorthodoxe benadering van het boeddhisme, maar is niet light. Zo noemt dharma facilitator Frank Uyttebroeck Boeddha de ‘chef’. Nadruk ligt op meditatie en zelfonderzoek. Sinds 2010 organiseert en begeleidt Hans Gijsen de Werkgroep Sutta Studie. De werkgroep bestudeert de Pali-canon, met nadruk op de sutta’s.
Enkele jaren geleden ontstond een plan om met Rotterdamse sangha’s gezamenlijk een pand te betrekken: het Boeddhahuis. Het idee bleek niet levensvatbaar maar er kwam wel een website van de grond onder die naam. Rotterdammers zijn doeners. In de loop van dit jaar zullen verschillende boeddhistische groepen mensen de mogelijkheid bieden ’s ochtends vroeg op verschillende plaatsen in de stad te mediteren en daarna aan het werk te gaan.
Bron SIMsara, mei 2012.