Apple en Facebook willen dat vrouwen zo lang mogelijk carrière maken en de topfuncties gaan bekleden. Daarom zijn de multinationals bereid om 20 duizend dollar (16 duizend euro) per werkneemster te investeren om haar eicellen te laten invriezen.
Bij Facebook maken er al enkele vrouwen gebruik van het aanbod, Apple begint er naar eigen zeggen in januari 2015 mee. Het zijn de eerste bedrijven die geld bieden voor het laten invriezen van eicellen om niet-medische redenen.
De cellen worden bij de vrouwen teruggeplaatst middels een ivf-behandeling zodra zij wel ‘klaar zijn voor kinderen’. De bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarde verloopt niet helemaal zonder risico. Er is bij deze ‘moeizame’ behandeling namelijk geen garantie dat de vrouwen er zwanger door raken. De kans is ongeveer veertig procent.
‘Facebook en Apple betalen vrouwen voor invriezen eicellen’, kopte de kranten afgelopen week. Bedrijfseconoom en journalist Jeroen Smit reageerde op dit nieuws bij DWDD. Smit wees terecht op de medische risico’s van zo’n invries-procedure en stelde tevens dat vrouwen pas een verschil maken in de boardroom indien een boardroom een kritische massa aan vrouwen laat meedenken.
Tekst Paula Kuitenbrouwer.
Waar Smit, noch enig andere reactie in onze kranten, echter geen aandacht aan gaven, is dat Facebooks en Apples vrouwenbeleid een anti-moeder beleid is. Vrouwen worden immers gestimuleerd het moederschap uit te stellen. Maar wat verrijkt een vrouw? Dat zijn de lastige en fysiek zware periodes in het vrouwenleven; zwangerschappen en de menopauze.
Gedurende de zwangerschap staat het lichaam van de vrouw maandenlang in dienst van het nageslacht. Wanneer het even in je leven niet om jezelf gaat, maar om je baby, dat wordt een groot ego tot de juiste bescheidenheid teruggebracht. De blik op de toekomst, op het welzijn van de volgende generaties, gaat een steeds grotere rol spelen bij moeders, hetgeen een buitengewone belangrijk tegenwicht is in onze op ‘greed’ georiënteerde tijdgeest.
Ook de menopauze verrijkt de vrouw. Gezond door een periode van hormonale instabiliteit gaan, vereist discipline en een acceptatie van het ouder worden. Dit resulteert in een brede visie op tal van zaken. Emotioneel en mentaal verrijken de biologische processen, zoals zwangerschap en de menopauze, de vrouw monumentaal. Echter, Facebook en Apple promoten geen moeders en grootmoeders aan de tafel van de boardroom.
Vormen de directies van Facebook en Apple in de toekomst een gezonde afspiegeling van de samenleving? Nee, dat worden ze pas wanneer daar niet alleen jonge moeders zitten, die hun kinderen op tijd krijgen, ja, zelfs met hun baby aan de borst, maar ook oudere moeders en zelfs grootmoeders. Firma’s die vrouwen als bonsai-boompjes kindloze vrouwen laten blijven, zullen niet profiteren van het door het moederschap en menopauze diepgaand verrijkte denken van de vrouw.
Paula Kuitenbrouwer, (Wijsbegeerte M.A.), is auteur van het boek ‘Aan de borst’. Zij publiceert op gezette tijden in het Boeddhistisch Dagblad. ‘Aan de borst’ is een informatief en soms ontroerend boekje over borstvoeding waarin de persoonlijke ervaringen van moeder en kind worden beschreven. Paula schrijft aan haar kind, Maryse, over de vele facetten die bij borstvoeding komen kijken zoals de eerste dagen, de aarzelingen en twijfels, de steun binnen de familie, de reacties van de vader, kleding, borstontsteking en dieetvraagstukken. Moeder, vader en kind genieten van borstvoeding. Paula geeft een persoonlijke verslag van de unieke band die moeder en kind ontwikkelen. De ervaring laat zich lezen als een ode aan de bijzondere band tussen moeder en kind. Paula Kuitenbrouwer (1963) heeft filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht en is afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is getrouwd en heeft een dochter.
Eelco zegt
Ik stel voor dat de leden van de Raden van Bestuur van Facebook en Apple worden ingevroren en worden teruggeplaatst op het moment dat de meerderheid van deze colleges is ingevuld door vrouwen, waaronder zwangere vrouwen, jonge moeders en wijze vrouwen op leeftijd.
Deze procedure verloopt helaas niet helemaal zonder risico.