Het is een rookgordijn. Al het rumoer rond asiel en migratie, en het uitroepen van een crisis. Het is de tactiek van een kabinet dat ons niet vooruit helpt in het bestrijden van ongelijkheid, het verbeteren van de zorg, ons OV, de publieke sector en het oplossen van de klimaatcrisis. Deze Prinsjesdag werd duidelijk dat ook met de PVV aan het stuur grote bedrijven winnen en de gewone burger moet inleveren, ondanks dat er genoeg geld is.
Zo gaat er nog steeds meer dan 40 miljard aan subsidie naar de fossiele industrie, en neemt het defensiebudget jaarlijks met miljarden toe. Ondertussen stijgt de BTW op kunst en cultuur, gaan studenten er binnen één jaar met 6% op achteruit en wordt ook in ontwikkelingssamenwerking flink gesneden. Dáár zou het over moeten gaan nadat we deze plannen gelezen hebben.
We zien aan de vele protesten en verschillende initiatieven uit de maatschappij dat er ook veel energie is voor een ander geluid. DeGoedeZaak werkt samen met veel organisaties en activisten om hen te ondersteunen.
Het is natuurlijk geen verrassing dat het kabinet grijpt naar zorgwekkende tactieken uit het playbook van extreemrechts. Het is dan ook goed dat de oppositie zich niet zomaar aan de kant laat schuiven en terecht inzage eist in alle onderbouwende stukken over het uitroepen van een ‘asielcrisis’ en de voorgenomen noodwetgeving. Het is bemoedigend dat ook coalitiepartij NSC zich hierbij aansluit.
Toch is dit niet genoeg. Er klinkt wel kritiek op de noodwet, maar de onderliggende zondebokpolitiek blijft grotendeels onweersproken. Problemen als de woningcrisis en gebrekkige toegang tot zorg worden ten onrechte op het bordje van migranten geschoven. Gelukkig bieden sommige oppositieleiders weerwoord met een krachtig alternatief verhaal: niet migranten, maar 14 jaar VVD-beleid en het uitleveren van onze publieke diensten aan de vrije markt zijn de werkelijke oorzaken van deze problemen.
kees moerbeek zegt
Terecht dat de oppositie zo optreedt tegen deze zondebokpolitiek.
Wat me opviel tijdens deze debatten is dat de oppositie weinig aandacht had voor arbeidsmigratie. Het ligt niet aan deze migranten die gevraagd of ongevraagd (illegaal) met valse beloftes hierheen komen. Hun arbeidsomstandigheden in met name de (glas)tuinbouw en slachthuizen en hun huisvesting zijn dikwijls weinig rooskleurig en dit is al heel lang bekend. In Den Haag en andere grote steden zijn ze dikwijls het slachtoffer van huisjesmelkers en dit komt bovenop de problemen die er toch al zijn in deze oude volkswijken. De PVV-gemeente Westland wil ze niet opvangen, verdient er wel een boterham mee, maar schuift de huisvesting en hun lot als er aan hun diensten geen behoefte meer is naar andere gemeente. De arbeidsinspectie, vakbonden en omringende gemeenten trekken aan de bel, maar dit haalt weinig uit.
Dit kabinet organiseert een heleboel heisa over asielmigratie, waar inderdaad een opvangcrisis bestaat. Dit is peanuts vergeleken met de gevolgen van het verdienmodel over arbeidsmigranten in m.n. de (glas)tuinbouw en slachthuizen en niet alleen daar. De VVD, BBB en PVV weigeren dit verdienmodel aan te pakken.