U zult zich misschien afvragen of er eigenlijk een Nederlands boeddhistische keuken bestaat. Nog niet, is het antwoord. Maar we kunnen er iets aan doen. In de landen waar een groot deel van de bevolking boeddhist is bestaat er een boeddhistische variant van de nationale keuken. Dus waarom niet bij ons. Aangezien ons land veel boeddhistische stromingen en groepen rijk is kunnen we al veel buitenlandse kanten op. Maar het mooiste is natuurlijk om het te doen met wat hier is, en wat nu is. Seizoensgroenten. Compassie in de keuken, dus weinig tot geen vlees. Mindfull koken, dus geen nadruk op snel klaar recepten maar liever eens wat langer stilstaan bij de producten waarmee je bezig bent. Het zoeken in hoe je het doet en dát je het doet, en niet waarmee je het doet. Geen dure apparaten en buitennissige ingrediënten. En geen verspilling, dus ook aan restverwerking wordt gedaan. Alle groenten zijn evenwaardig, er wordt over persoonlijke afkerigheid heen gestapt en er zijn suggesties voor het gebruik van andere gelijkwaardige ingrediënten. Er wordt niet gedaan aan muggenzifterij, er wordt eerder met handjes en snufjes gewerkt dan met afgewogen grammetjes. Ook omdat je hier en nu soms aan een wat andere balans in zoet en zuur behoefte hebt.
Er is genoeg om mee aan de slag te kunnen. Het grootste punt wordt nog om tweewekelijks met een mooi menu te komen. Input is welkom. En een aardige verzameling recepten die maag en geest een voldaan gevoel geven is het doel.
Om meteen goed te beginnen een heerlijke soep, die met wat broodjes erbij een fijne maaltijd vormt.
Pindasoep
1 liter water en 3 groentenbouillontabletten (of 1 liter verse soep)
1 grote ui
3 flinke tenen knoflook
1 struik paksoi
300 gr tofu of 1 gepeld hardgekookt ei per persoon
1 eetlepel olie
250 ml kokosmelk (ook verkrijgbaar onder de naam santen)
300 gr pindakaas
2 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels tomatenketchup
1 1/2 tl. sambal (meer als je van scherp houdt!)
Zet het water met de bouillontabletten er in op middelhoog vuur, het komt terwijl je begint met de verdere voorbereidingen aan de kook. Als je kiest voor hardgekookte eieren in plaats van tofu is dit ook een mooi moment om de eieren te gaan koken.
Pel en snipper de ui. Knoflook schoonmaken en fijnhakken. Was de paksoi, snij het groen in stukken en het wit in kleinere stukjes. Snij de tofu in blokjes.
Verhit de olie in een (soep)pan en fruit hierin op middelhoog vuur en heel rustig scheppend de ui, knoflook en (eventueel) de tofu tot ze goudbruin zijn.
Voeg hieraan de inmiddels kokende bouillon en de kokosmelk aan toe, breng alles samen opnieuw aan de kook.
Neem 4 soeplepels van het kokende vocht, doe ze in een kom, voeg de pindakaas toe en roer die los met het vocht. Giet het allemaal terug in de soep en roer die goed door. Laat ‘m 5 minuten zachtjes doorkoken.
Breng de soep op smaak met de ketjap, ketchup en sambal. Voeg het wit van de paksoi toe en laat dat een minuut meekoken. Voeg daarna ook het groen van de paksoi toe, en laat de soep nog een minuutje doorkoken.
Als je hebt gekozen voor een hardgekookt ei in plaats van tofu, leg dan een ei in de soepkom van iedere eter en schep de soep er overheen.
Alle recepten zijn berekend op ongeveer 4 personen. Neem goed de tijd om ze te maken. Al het eten op de foto’s is ook werkelijk opgegeten.