De ‘Kung Fu nonnen’ is een ongewone groep die eeuwenoude stereotypen teniet heeft gedaan en dienstbaarheid, activisme en vechtkunst combineert met serene boeddhistische praktijken.
De nonnen zijn afkomstig uit de Drukpa stam, een oude boeddhistische sekte die haar wortels in het hart van de Himalaya heeft. Geleid door het dynamische leiderschap van de 12e Gyalwang Drukpa, brak deze groep in 2008 met de langdurige boeddhistische wet die nonnen fysieke training verbiedt. Met de naam Jigme, wat ‘onverschrokkene’ betekent, belichamen deze nonnen durf en lef en brengen ze spiritualiteit tot een nieuw leven.
De nonnen hebben te maken gehad met enorm verzet van meer conservatieve sekten en er werd zelfs gedreigd dat hun nonnenkloosters in brand zou worden gestoken. Het aantal blijft echter groeien in aantal, met bijna 800 nonnen in verschillende nonnenkloosters in Ladakh en langs de Himalaya.
In tegenstelling tot de traditionele rolverdeling, waarbij nonnen zich beperkten tot taken als koken en schoonmaken, worden de Kung Fu nonnen aangemoedigd om auto te rijden, gebedsbijeenkomsten te leiden en verschillende beroepsvaardigheden te verwerven, van loodgieterswerk tot typen, zonnepanelen installeren.
Hun intensieve Kung Fu training, die vaak 8 tot 10 uur per dag duurt, onderstreept hun overtuiging dat fysieke fitheid en spiritualiteit complementaire facetten van persoonlijke groei zijn. Hun missie gaat echter verder dan spirituele en fysieke ontwikkeling. De Kung Fu nonnen zijn fervente milieubeschermers en sociale activisten, die door India en Nepal fietsen om wereldvrede en groen vervoer te promoten en door de Himalaya trekken om plastic afval in te zamelen.
Hun toewijding aan dienstverlening kwam op de voorgrond in 2015 toen Nepal werd verwoest door een aardbeving van 7,9 megaton. Ze werden snel hulpverleners en deelden hulp met de steun van de internationale non-profit organisatie Live to Love. De nonnen bouwden ook 201 huizen voor de slachtoffers van de aardbeving.
De Kung Fu nonnen maken deel uit van de Live to Love Eye Camps en helpen artsen bij het verstrekken van gratis staaroperaties. Hun buitengewone reis en inspirerende inspanningen hebben wereldwijd erkenning gekregen. In 2012 leidde hun Kung Fu-vaardigheid tot een uitnodiging voor demonstraties in Londen als onderdeel van de preolympische vieringen. Ze ontvingen als eerste volledig vrouwelijke groep in 2019 de prestigieuze ‘Game Changer Award’ van de Asia Society. Meer recentelijk eerde de Delhi Commission for Women de nonnen op Internationale Vrouwendag, als erkenning voor hun buitengewone prestaties op het gebied van vrouwenemancipatie, rampenbestrijding, milieubehoud en maatschappelijke transformatie.
Joost zegt
Ja geweldig . Mooi nieuws ook in een tijd waar mijn inziens negatief nieuws vaak od de voorgrond staat.
Ik had al gelezen over deze vrouwen ten tijde van de aardbeving en hun geweldige inlet.
Dank voor dit item.