Sinds vier jaar is in het voormalige Vietnamese klooster in Nederhorst den Berg de eerste Sri Lankaanse tempel van Nederland gevestigd. Op dit moment verblijven er 3 monniken. Bhante Ānandagosha thera (32) is 10 jaar monnik en de abt. Bhante is een van respect getuigende aanspreektitel, Ānandagosha betekent ‘vreugde brengen door te spreken’ en thera betekent ouderling, een monnik die 10 of meer jaar ingetreden is in de sangha.

Zijn collega monnik heet bhante Sudeva. Hij is een Noor die van Benedictijner monnik omgeschoold is naar de theravādatraditie. In het Sinhala, dat nauw verwant is aan het Pāli, wordt Sudeva uitgesproken als Sudeweh.

Bhante Ānandagosha

De monniken zijn allemaal ingetreden bij bhante Kiribathgoda Gnānānanda Thero (nu 60 jaar oud), die in 1999 zijn eerste onderricht gaf aan twee mensen in een boshut klooster. Inmiddels zijn er in Sri Lanka 50 aftakkingen van dit klooster, en daarbuiten nog eens 30 kloosters gegroeid. Zowel mannen als vrouwen kunnen intreden in de Mahamevnawa traditie. Mahamevnawa betekent ‘het grote wolken klooster’, net zoals de naam van het eerste klooster van de arahant Mahinda, een zoon van keizer Ashoka, die naar het eiland voer om de bewoners ervan in kennis te stellen van Boeddha’s leer. Zijn zus, de arahant Sanghamittā meerde wat later ook aan met een stek van de dezelfde Bodhiboom waaronder de bodhisattva ontwaakte. Beiden arahants kregen meerdere kloosters en vele volgelingen en worden vereerd als de grondleggers van het boeddhisme in Sri Lanka.

Het Mahamevnawa wil dit jaar meerder programma’s aanbieden. Ze zijn geschikt voor mensen die meer willen weten, of doen, met de leer van de Boeddha. Noteer alvast: op de volle maan dag van 18 mei Wesak viering; welkom v.a. 10:00 aanvang ca. 10.30 uur. Er is vertaling voor hen die het Sinhāla of Engels niet (voldoende) machtig (denken te) zijn. Meer informatie volgt in een latere editie van het BD.

Stekken van de Bodhiboom.

Mediteer en praat met een monnik.
Zaterdag 6 april 2019, door bhante Ānandagosha thera.
Bhante is Nederlands aan het leren, maar dit zal in het Engels zijn. Nederlandse vertaler is present.

10:00 welkom en inloop
10:30 Uiteenzetting over de Boeddha’s dhamma (de leer) door bhante Ānandagosha
11:00 lunch aanbieden aan de monniken, tijd om wat rond te lopen en ervaringen uit te wisselen
11:30 lichte broodlunch voor de deelnemers die we zoveel mogelijk in stilte nuttigen. Aansluitend afruimen en afwassen in stilte
12:15 zit- en loopmeditatie, begeleid door bhante
12:45 Gelegenheid om vragen te stellen en indrukken te delen
13:30 einde programma, hierna kan wie wil nog blijven mediteren
Graag aanmelden: 0294 785 076 of info@mahamevnawa.nl

De Boeddha gaf zijn wijsheid zonder daar iets voor terug te verlangen. Het programma is gratis. De lunch voor de monniken wordt bereid door een Sri Lankaans gezin. Ook de lichte lunch wordt om niet aangeboden. Iets meebrengen voor de lunches is goed kamma. Dat er een klooster is en monniken zijn is het gevolg van vrijgevigheid van zowel de monniken als de leken volgelingen.

Mahamevnawa boeddhistisch klooster, Middenweg 65, 1394 AD, Nederhorst Den Berg.
Arjan Schrier (1969) beoefent sinds begin deze eeuw het theravadaboeddhisme. Hij studeerde in het Boedhayana centrum in Oosterwolde bij Dhammaviranatha en is betrokken bij Sangha Metta. En was ook een aantal jaren begeleider bij Dhammadipa. Nu is hij medeoprichter en actief binnen de Buurtboeddhas in Amsterdam Westerpark. Arjan bezoekt graag kloosters en was gedurende een driekwart jaar ook zelf boeddhistisch monnik.

 

Categorieën: Achtergronden, Boeddhisme, Arjan Schrier
Tags: , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Monniken uit de Sri Lankaanse Mahamevnawatraditie in Nederhorst den Berg

  1. Lp Sander Khemadhammo schreef:

    Ben er zelf ook geweest. Hele vriendelijke monniken, hele krachtige traditie.

Menu