De Dalai Lama komt voor drie dagen naar Nederland en opent komende zaterdag in de Nieuwe Kerk Amsterdam een expositie over het boeddhisme, van toen naar nu en verder. De Nederlander Chris Hinze , fluitist, componist en wereldreiziger, ontmoette de Dalai Lama lang geleden in India en besteedde in enkele van zijn cd’s en optreden aandacht aan het boeddhisme. Het komend weekeinde is hij bij de teachings van de Dalai Lama in het Rotterdamse Ahoy en de opening van de expositie.
Hinze: ‘Ik noem mezelf geen boeddhist, maar sinds mijn eerste bezoek aan Tibet in 1992, ben ik me gaan verdiepen in het (Tibetaans) boeddhisme en kan ik rustig zeggen dat deze filosofie/leer een grote rol in mijn leven is gaan spelen. In 1991 begon ik na een zeer hectische periode in mijn leven aan een wereldreis van 1.5 jaar. Ook Tibet stond op mijn lijstje, ofschoon ik tot mijn schaamte bar weinig wist van dit land en de hele geschiedenis er achter.
Nadat ik was uitgenodigd om bij de Dalai Lama te komen kwam daar al snel verandering in. Ik werd door de hele materie enorm gegrepen en dat heeft me tot de dag van vandaag nooit meer los gelaten. Ik heb de Dalai Lama 3 keer mogen ontmoeten. Na mijn eerste bezoek vroeg hij mij de “Tibetan case” (de wens om meer vrijheid en autonomie voor Tibet) bij zo veel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen.
Dat heb ik gedaan door cd’s te maken met het thema Tibet. Uiteindelijk zijn er 4 cd’s uitgekomen. Een deel van de inkomsten is naar Tibetaanse organisaties gegaan De Dalai Lama heeft voor mijn eerste CD “Tibet Impressions” een voorwoord voor het booklet geschreven. Statements van de Dalai Lama uit ons interview heb ik o.a. verwerkt in mijn muziek en zijn dus te horen op de cd’s. Via mijn muziek heb ik een statement voor Tibet kunnen maken en met zijn medewerking aandacht kunnen vragen voor de positie waarin het Tibetaanse volk verkeert.
Al jaren maak ik aan de hand van mijn reizen multi media solo theaterproducties. Ook van Tibet. Gefascineerd door de kloosters, de monniken met hun gezangen, de Dalai Lama, de Karmapa of Lama Zopa en de Tibetaanse bevolking. Zo heb ik van “Tibet tot Tanger” gemaakt, maar de laatste jaren ook “Tibet on the roof of the world” . Volgens mij een unieke combinatie van muziek: fluitspel op diverse fluiten/Tibetaanse klanken, adembenemende videobeelden en vertellingen over mijn reizen aldaar.’
Hinze zegt dat mensen niet snel in een land als Tibet komen, hij neemt ze als het ware aan de hand mee door dat land. Speciaal ter gelegenheid van de komst van Nederland van de Dalai Lama doet Keytone, het productiebureau waar Hinze aan verbonden is, een aantal cd’s in de aanbieding. Een vorm van beperkte dana, zogezegd . Hinze: ‘Normaal kosten deze cd’s in de winkel en tijdens mijn tournee 17.50 euro. Ze mogen nu weg tegen kostprijs. Bij een doosje van 25 stuks voor 5 euro per stuk’.
Medio maart/april 2019 doet Hinze op veler verzoek nog een aantal multimedia Tibetvoorstellingen. O.a. in Amsterdam, Sittard en den Haag. Dit worden voorlopig zijn laatste Tibet voorstellingen.
Voor meer informatie info@keytone.nl of rosemarydeboer2002@yahoo.com
Het Boeddhistisch Dagblad interviewde Chris Hinze een paar jaar geleden over zijn contacten met de Dalai Lama. Dat artikel is hier te lezen.