Er is een patstelling ontstaan tussen het bestuur van de Boeddhistische Unie België (BUB) en het algemeen bestuur van de Thaise Wat Dhammapateep in Mechelen, ook genoemd de Tempel. De BUB weigert een eerder gedaan verzoek van de Tempel voor het lidmaatschap van de BUB in behandeling te nemen. Voorzitter Waldimar Van der Elst van het tempelbestuur weigert voorlopig wegens drukte een nieuw verzoek in te dienen.
Secretaris-generaal van de BUB Koen Vermeulen zegt dat er officieel geen wijziging in het standpunt van het bestuur is gekomen. ‘Er zijn geen nieuwe elementen bekend geworden, er is geen nieuwe aanvraag ingediend. Daardoor kan er geen behandeling plaatsvinden. Komt er wel een aanvraag dan zal deze in behandeling worden genomen, er is geen termijn waarbinnen zo’n verzoek moet worden ingediend.’ Meer wil Vermeulen er niet over kwijt. Een paar maanden geleden zei Vermeulen tegen het BD dat er helemaal geen aanvraag is ingediend
Waldimar Van der Elst, sinds zondag de voorzitter van het nieuwe bestuur van de tempel, zegt het standpunt van de BUB nog steeds niet te begrijpen. ‘Er ligt al sinds 2005 een aanvraag van ons bij de BUB om lid te mogen worden van de koepel. Alle papieren en documenten zijn ingevuld en ingeleverd. In 2009 is ons verzoek behandeld en op onjuiste gronden afgewezen. Niets zou een lidmaatschap in de weg hoeven te staan. Onze aanvraag is nog steeds van kracht.’
Wat belet je om even een verzoekje per brief naar de BUB te sturen en het verzoek te actualiseren. Vermeulen zegt toe dat elke aanvraag in behandeling wordt genomen. Dan ontstaat er een nieuwe situatie.
Van der Elst: ‘Op termijn, over een paar maanden, zal ik dat zeker doen. Of via andere kanalen, bijvoorbeeld via de Vlaamse regering om toelating vragen. Maar sinds zondag is er een nieuw tempelbestuur en moet ik vijftien mensen inwerken. Je begrijpt dat dat prioriteit heeft. We zijn ook bezig met een nieuwe tempel, waarover we overleg met de gemeente Mechelen en banken voeren. Dus we hebben het voorlopig te druk om ons met de BUB bezig te houden. Er komt ook nieuwe wetgeving aan, waardoor het mogelijk wordt dat elke godsdienst en religie subsidie van de Vlaamse staat krijgt. Daarmee zou alles achterhaald worden wat er nu aan (voorlopige) wetgeving is.’
In een eerder gesprek met het Boeddhistisch Dagblad zei Van der Elst dat de BUB de grootste theravada organisatie in Vlaanderen, met een achterban van zesduizend mensen, bewust buitensloot. Hij noemde dat een zaak van discriminatie en eigenbelang.
De BUB wordt door de Belgische overheden als de vertegenwoordiger van het boeddhisme in België gezien. In 2008 erkende de Belgische staat het boeddhisme als levensbeschouwelijke stroming en kent de BUB sindsdien een jaarlijkse vergoeding van 150.000 euro toe om de kosten van een landelijk secretariaat te dekken.
De koepel is momenteel bezig om een ordening aan te brengen binnen de aangesloten leden. Als naar verwachting in 2013 het boeddhisme door de staat gesubsidieerd wordt, ontvangen de koepel en de leden salarissen voor boeddhistische ‘voorgangers’, zoals zenmeesters en lama’s, maar ook boeddhistische leken komen daarvoor in aanmerking.
De Belgische grondwet maakt dat mogelijk en betaalt ‘bedienaars van de erediensten’ een jaarlijkse wedde uit en na hun 65ste een levenslang pensioen. Afhankelijk van de rang in de organisatie kan dat oplopen tot forse bedragen. In vergelijkbare functies zijn dat tienduizenden euro’s per jaar. Bedienaars hebben recht op een woning, kinderbijslag en dat soort zaken.
Edel Maex, oud secretaris-generaal en voormalig bestuurslid van de Boeddhistische Unie van België (BUB), vindt dat de Thaise Wat Dhammapateep organisatie in Mechelen lid van de BUB moet kunnen zijn. ‘Ik zie niet in waarom deze organisatie niet aan de gestelde normen zou voldoen’, zei hij eerder een gesprek met het Boeddhistisch Dagblad.
Meer informatie: www.watdhammapateep.be en www.buddism.be