In ons dorp hebben we weinig kleine middenstanders. Er is één supermarkt, één bakker, één groenteboer, één slager, één kaasboer. Lekker overzichtelijk, weinig keus. Maar nu hebben zich in een klein winkelpand waar vroeger een copyshop gevestigd was twee broers uit Irak gevestigd met een winkeltje met specialiteiten uit het Midden-Oosten. Ze verkopen verse groenten en fruit, broden, verse kruiden, en van alles en nog wat dat niet eerder in ons dorp te koop was. Ik hoop dat ze het gaan redden in ons “witte” dorp: er zijn weinig potentiële klanten uit het Midden-Oosten. De eerste indruk is dat dorpsgenoten zich er komen vergapen aan alle exotische waar. En af en toe wat kopen, uit nieuwsgierigheid of omdat het goedkoper is dan in de supermarkt.
Ik heb besloten ze te steunen, want een beetje meer kleur en variatie juich ik toe, al betwijfel ik of hun groenten en fruit onbespoten zijn. Zo’n 1 x per week, als ik geen zin heb om uitgebreid te koken, koop ik er een paar onbekende blikken of potten, als “fava boontjes op Syrische wijze” of ingemaakte groenten en trek ze open als voorgerecht. Ik beleg Libanese of Turkse platte broden met allerlei ingrediënten uit de winkel en bak ze in de oven als pizza.
Er zijn twee luie-pizza-varianten: ofwel de meer traditionele, Italiaanse pizza, waarbij de platte broden worden besmeerd met tomatenpassata of tomatenpurree, belegd met plakjes courgette, olijven, ui, champignons e.d., bestrooid met oregano en bedruppeld met olijfolie. Ze gaan dan ca. 10 minuten de oven in tot de bodems krokant gebakken zijn en de groenten bovenop gaar. De Turkse pizzavariant gaat anders: de bodem wordt dun besmeerd met een saus en kort gebakken, zo’n 5 minuten, zodat deze nog zacht genoeg is om op te rollen. De gebakken Turkse pizza (met saus) wordt belegd met komkommer, tomaat, sla, ui en het geheel wordt voorzien van knoflooksaus en opgerold.
De originele Turkse pizza bevat runder- of lamsgehakt. Die laat ik weg, maar om toch wat extra eiwitten binnen te krijgen beleg ik de pizza met in stukjes gesneden falafel of even in olijfolie gebakken kikkererwten.
Bovenop de Turkse pizza kan de tahinsaus waar ik al eerder over schreef (tahin, citroensap, water, knoflook), een zelfgemaakte knoflooksaus (plantaardige yoghurt, al dan niet vermengd met (vegan) mayonaise, knoflook), maar een enkele keer gebruik ik ook kant-en-klare knoflooksaus, zoals op de foto. Ook uit dezelfde winkel. Ik had er al meteen spijt van, want kant-en-klare knoflooksaus bevat 10-12% suiker per 100 gram. Niet zo gezond en mij te zoet. Maar voor een keertje moet dat kunnen. Volgende keer maak ik de saus weer zelf!
Turkse pizza-saus (4 personen)
- 1 ui in stukken
- 2 teentjes knoflook in stukken
- 2 volle eetlepels pittige paprikapuree
- 2 volle eetlepels tomatenpuree
- ½ rode paprika, in stukken
- ½ rood pepertje, in stukken
- Verse munt, koriander en/of peterselie, grof gehakt
Verder nog nodig:
- (Turkse) wraps, Libanese platte broden, o.i.d., 1-2 per persoon
- Blokjes komkommer
- Blokjes tomaat
- Rode ui in dunne halve plakjes
- Eventueel nog ijsbergsla of romainesla
- Groene kruiden: peterselie, munt en/of koriander, fijngehakt
- Eventueel falafel of kikkererwten, in wat olijfolie gebakken, voor extra eiwitten
- Knoflooksaus gekocht of zelf gemaakt van (vegan) yoghurt, (vegan) mayo en knoflook
Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven indien mogelijk, dan kunnen de pizza’s boven elkaar gebakken worden). Doe alle saus-ingrediënten in een keukenmachine en hak/mix fijn. Schraap af en toe alles van de zijkanten naar beneden voor een egaler mengsel. Deze hoeveelheden zijn voor zo’n 6-8 Turkse pizza’s, afhankelijk van de grootte. Besmeer de platte broden of wraps dun met de saus. Doe ze op een ovenplaat of in een pizzavorm. Bak ze ca. 5 minuten tot de randjes wat bruin beginnen te kleuren maar de broden zelf nog zacht genoeg zijn om opgerold te worden. Beleg met toppings naar keuze, doe er wat knoflooksaus, of een andere saus naar keuze bovenop. Rol op, en probeer netjes met de handen te eten. Met mes en vork mag natuurlijk ook.
Geef een reactie