Behalve met vuur en kogels bestrijden partijen in Birma en Bangladesh elkaar in het drama van de genocide op Rohingya moslims elkaar ook met nepnieuws. Zo worden er berichten en beeldmateriaal de wereld in geslingerd dat de Rohingya zelf hun dorpen in brand steken. De moslims beschuldigen het Birmese leger en boeddhistische bendes van de brandstichting.
Een abt van een boeddhistisch klooster in Rakhine staat zegt wel te weten wie de huizen van tientallen Rohingya in brand gestoken heeft: de Rohingya zelf, hij heeft het zelf gezien. De abt, Zawtika, zegt zelfs de moslims van hun daad te willen weerhouden, maar ze zetten hun zin door, vertelt hij aan verslaggevers. Er zou zelfs fotografisch bewijs zijn van het in brand steken door de moslims zelf. Een man laat die foto’s op zijn mobiele telefoon zien.
De vermeende daders zijn duidelijk te zien. Journalisten herkennen echter twee van de ‘daders’ als ontheemde Hindoes, door de regering ondergebracht in een schoolgebouw nadat ze hun woningen in vlammen hadden zien opgaan. Aangestoken door moslims, zeggen de Hindoes. De journalisten hadden de Hindoes eerder ontmoet.
Op de sociale media circuleren teksten en filmpjes die het gelijk van de partijen aan willen tonen. Nep nieuws, zo wordt er gezegd door moslims en boeddhisten. Zelfs als verslaggevers de twee Hindoes niet hadden herkend als vluchtelingen, dan nog riepen de foto’s vragen op. Het haar van de vrouw leek te worden bedekt door een soort tafelkleed, in plaats van islamitische hoofddeksels. Deze foto’s van ‘Rohingya die hun eigen dorpen in brand steken’ worden zelfs door media gebruikt om hun artikelen mee te larderen. Of door Birmese en buitenlandse regeringswoordvoerders om aan te tonen dat de Rohingya zelf achter het platbranden van hun dorpen zitten. Vaak is de identiteit van de makers onbekend of zijn ze niet te bereiken.
Zo zijn er beelden van het in brand steken van een rieten dak van een woning. Op één van de beelden is een man te zien in een groen-en-blauw geruit shirt, die een vloeistof uit een fles op het dak giet. Op een ander beeld is een vrouw te zien in een oranje wit shirt met een machete. Onduidelijk is waar en wanneer die foto’s genomen zijn. Maar foto’s die genomen zijn in de school met de ontheemde Hindoes laten de man en vrouw zien in dezelfde kleren. Ze zeggen tegen de journalisten dat moslims hun woningen hebben aangevallen en in brand gestoken
Eerder deze maand twitterde de Turks viceminister Mehmet Simsek vier foto’s van de gewelddadigheden in Birma. Hij verwijderde ze weer omdat later bleek dat de beelden niets te maken hadden met de etnische zuivering in Birma. Op een ander foto is een Rohingya militant te zien, gewapend met een geweer. Een foto uit 1971 die een vrijwilliger laat zien tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Birma maar die nu wordt gebruikt om aan te tonen dat de Rohingya zich aan het bewapenen zijn.