Ken je het beroemde schilderij van Rembrandt ‘De verloren zoon’ ? Het is een prachtig schilderij over onder andere compassie. In de schilderijen van Hollandse meesters als Vermeer, Van Gogh en Rembrandt komen heel veel aspecten naar voren die we ook tegenkomen in de oeroude leer van de Boeddha. Waarschijnlijk omdat zowel de lessen van de Boeddha als de schilderijen over existentiële thema’s gaan. Niet gebonden aan cultuur, plaats en tijd.
Op vrijdag 4 november is Joost van den Heuvel Rijnders te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne bij Antwerpen. Op deze avond worden enkele schilderijen van Rembrandt van Rijn en de andere grote meesters s geprojecteerd met een beamer. De thema’s worden gerelateerd aan de boeddhistische beoefening en toegelicht met o.a. boeddhistische teksten, persoonlijke anekdotes en dagelijkse voorbeelden.
In dit schilderij geeft Rembrandt de parabel van de verloren zoon uit het Nieuwe Testament weer. We zien een geknielde jongeman, die omhelsd wordt door een oudere man, zijn vader. Rechts zijn drie mannen afgebeeld, die in stilte toekijken. De staande man rechts is de broer van de verloren zoon.
Opvallend aan het schilderij zijn de handen van de vader: de ene hand ziet eruit als een krachtige vaderhand, die de zoon stevig tegen zich aandrukt. De andere hand is eerder een vrouwenhand, die de zoon eerder liefdevol en zorgzaam verwelkomt.
Joost van den Heuvel Rijnders (1975) begon in 1995 met het beoefenen van vipassanameditatie. Vanaf het moment van kennismaken tot nu ervaart Joost meditatie als een vorm van thuiskomen. De stilte, inkeer, vriendelijke en milde grondhouding, het ervaren van innerlijke ruimte zijn daarbij waardevolle aspecten. in Nederland deed hij vele retraites onder begeleiding van verschillende leraren. Na zijn studie vertrok hij naar Azië en mediteerde drie jaar intensief in Birma en Nepal.
Joost heeft eerst veel stage gelopen bij retraites bij de Nederlandse dhammaleraren Jotika Hermsen en Frits Koster. Hij begeleidt sinds 2005 meditatieactiviteiten in Enschede en elders in Nederland. Waardevol in de overdracht van de oeroude leer van de Boeddha is de praktische toepassing voor de westerse mens anno nu.
Joost is als docent boeddhistische levensbeschouwing en vipassana verbonden aan de dhammaverdiepingscursus en verschillende mindfulness opleidingsinstituten. De motivatie voor het lesgeven komt voort uit het vertrouwen in de heilzame werking van meditatie, zowel voor de beoefenaar als voor de samenleving.
Klaas Vos zegt
Mooie aanpak Joost – beelden als brugfunctie tussen culturen. Veel succes ermee.