De Internationale Dag van de Vrede of Wereld Vrede Dag zijn jaarlijkse dagen ter attentie van de vrede. De dag van de Vrede is op 21 september, uitgeroepen door de Verenigde Naties, en sinds 1981 gevierd. Het doel is een wereldwijde dag van wapenstilstand en geweldloosheid.
Vredesorganisatie PAX organiseert de Vredesweek sinds 1967. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd door heel Nederland. Dit jaar van 17 t/m 25 september.
‘Vrede verbindt’
In een tijd waarin angst voor terreur en oorlog de boventoon voert en duizenden vluchtelingen op zoek zijn naar een veilig heenkomen, organiseert vredesorganisatie PAX voor de 50ste keer de Vredesweek.
Juist nu groeit het besef dat vrede niet vanzelfsprekend is. Het is een voorrecht waar we ons met elkaar voor moeten blijven inzetten. We mogen ons niet laten ontmoedigen door de overmacht van geweld en angst. Zelfs in Syrië zijn er nu moedige mensen die zich blijven inzetten voor vrede. Bijvoorbeeld door kinderen samen te brengen van alle religieuze achtergronden, jongens én meisjes, en hen lessen in vrede te geven. Deze lessen in vrede bieden een alternatief voor de lessen in haat en geweld waar ze mee opgroeien. Zo leert een nieuwe generatie daar dat verbinding vrede brengt.
PAX: ‘Wij beseffen steeds meer dat dit ook in onze eigen samenleving van belang is. Ook hier wordt het steeds moeilijker om open te staan voor elkaars verschillen en standpunten. Maar ook bij ons zijn er steeds mensen die de moed hebben om bruggen te slaan en zo de vrede een stapje dichterbij te brengen. Vrede heeft ook met moed te maken, de durf om elkaar echt te willen verstaan, ook al is dat moeilijk. Pas dan kan vrede echt verbinden. In de Vredesweek laten we zien dat we daartoe bereid zijn.’
Al vijftig jaar neemt PAX het voortouw in het organiseren van de Vredesweek. PAX zet zich in om mensen te beschermen tegen oorlogsgeweld, voor het beteugelen van geweld en opbouwen van vrede. Deze inzet voor vrede overbrugt verschillen en verbindt mensen. De Vredesweek is een goed moment om te laten zien dat vrede iets is wat ons allemaal verbindt. Daar kan iedereen aan meedoen, van burger tot activist en van politicus tot artiest. Vrede komt niet vanzelf, daar moeten we allemaal iets voor doen.
PAX: ‘Wij leggen ons niet neer bij het idee dat oorlog onvermijdelijk is. Verandering begint altijd bij mensen zoals jij en ik. Mensen zoals jij en ik die hun eigen toekomst willen bepalen en laten zien hoe het anders kan. Tijdens de Vredesweek zoeken we verbinding met elkaar: we geven vrede één gezicht, één stem en één verhaal.’
Vijftigste Vredesweek heel betekenisvol
Met een wandeling langs kerk, moskee en synagoge vatte de opening van de Vredesweek direct een gevoel samen dat velen delen: er is verbinding mogelijk. De Walk of Peace die PAX samen met de Raad van Kerken in Enschede had georganiseerd, leverde afgelopen zondag bijzondere ontmoetingen op. Niet alleen tussen de imam en de Syrisch orthodoxe priester, ook tussen andere mensen met allerlei afkomst ontstonden mooie gesprekken.
Ambassadeur van Vrede Vincent Bijlo: “Wij zetten stappen, stappen voor vrede in vrede. Voor vrede kunnen we nooit genoeg lopen.” Zo werd er in Nijmegen een vredespad geopend in Museumpark Orientalis. Dit pad leidt je langs een aantal prominente wereldburgers die de Nobelprijs voor de Vrede hebben ontvangen. Tijdens de wandeling zijn inspirerende uitspraken te lezen van onder andere Martin Luther King, Desmond Tutu en Malala Yousafzai.
In IJmuiden beleefde de Ambassade van Vrede de vuurdoop met een verhaal van een vluchteling. Volgens de wethouder Robert te Beest biedt de Vredesweek hoop dat er met open en nieuwsgierige blik naar anderen wordt gekeken. In Zoetermeer worden er op basisscholen lessen gegeven over de Vredesweek en maakten klassen hun eigen Vredeskrant. Dit met behulp van de lesbrief die PAX samen met het Centrum voor Levensbeschouwing maakte.