De voormalig secretaris van de Verenigde Naties Kofi Annan, die aan het hoofd staat van de zogenoemde raadgevende commissie om de problemen in de staat Rakhine in Birma (Myanmar) op te lossen, verzekert bezorgde Birmezen dat zijn commissie onpartijdig is en zowel de belangen van boeddhisten als moslims in Birma zal behartigen. Anna beëindigde gisteren zijn zesdaagse reis door Birma.
Radicale boeddhisten in Birma die het bestaan van Rohingya moslims in hun land verwerpen en hard optreden tegen deze bevolkingsgroep hebben fel geprotesteerd tegen Kofi Annan. Die zei hun recht op demonstratie te respecteren en te hopen hen te betrekken in een constructieve dialoog. De commissie, die is gevormd in opdracht van de voormalige oppositieleider Aung San Suu Kyi, bestaat uit de Ghanees Annan, Ghassan Salame uit Libanon en Laetitia van den Assum uit Noorwegen. De radicale boeddhisten noemen dat een buitenlandse inmenging in binnenlandse aangelegenheden.
Annan gaat de buurlanden van Birma raadplegen, omdat hij gelooft dat dit een internationaal vraagstuk is. Momenteel wordt gewerkt aan een permanent kantoor voor de commissie in Sittwe. De commissie hoopt binnen een jaar een advies uit te brengen dat nuttig is voor de Rakhine-gemeenschap. De commissie is belast met het vinden van maatregelen ter preventie van conflicten, zorgen voor humanitaire hulp, de rechten en verzoening van beide partijen, de oprichting van de basisinfrastructuur en bevordering van de ontwikkeling op lange termijn van het gebied.