In het Amsterdamse Artis zijn twee Japanse boeddhabeelden uit de 18de eeuw te bewonderen. Ontdek tijdens een korte avondwandeling wat hun betekenis is en hoe deze beelden in Amsterdam terecht zijn gekomen. Vervolgens zal Matthijs Schouten vertellen over het boeddhistische perspectief op de natuur.
“Mogen alle levende wezens gelukkig en veilig zijn.” Deze zin vormt het hart van een leerrede van de Boeddha. Hierin verwijst hij niet alleen naar mensen, maar ook naar dieren. In het boeddhisme zijn liefdevolle welwillendheid en mededogen naar alle levende wezens centrale uitgangspunten. Wat betekent dat voor de omgang met de natuur? En liggen daarin voor ons – in het Westen – aanknopingspunten?
Matthijs Schouten (1952) studeerde biologie, Keltische taal- en letterkunde, vergelijkende godsdienstwetenschappen en oosterse filosofie. Hij is sedert 1992 verbonden aan Staatsbosbeheer. Bovendien is hij bijzonder hoogleraar in Natuur- en Landschapsbescherming aan de universiteiten van Cork en Galway (Ierland) en bijzonder hoogleraar in de Ecologie en filosofie van het Natuurherstel aan de Wageningen Universiteit. Sinds zijn studietijd heeft hij zich verdiept in de rol die natuur speelt in het menselijk denken en hij publiceerde hierover onder meer het boek Spiegel van de natuur; het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief. Hij is ook boeddhistisch meditatieleraar.
Meer informatie via Artis on line.
Dinsdag 6 september 2016
20.00 uur
Artis, Amsterdam