De pauselijke raad voor de interreligieuze dialoog vraagt boeddhisten om met vertegenwoordigers van andere religies en godsdiensten samen te werken om de mensheid te bevrijden van het lijden dat veroorzaakt wordt door klimaatverandering, en bij te dragen aan de zorg voor ons gemeenschappelijk huis. Het bericht is uitgegeven ter gelegenheid van Vesak en bestemd voor alle boeddhisten op deze wereld.
Christenen en boeddhisten delen volgens de pauselijke raad het besef dat de ‘externe woestijnen’ worden veroorzaakt door ‘interne woestijnen’, en dat de eco-crisis in de eerste plaats een ego-crisis is. De externe woestijnen in de wereld groeien, omdat de interne woestijnen zo groot zijn geworden. In de encycliek Laudato Si roept paus Franciscus alle mensen van goede wil op om met respect en eerbied om te gaan met de aarde en de armen. De ommekeer waartoe de paus oproept is ingrijpend: economie, politiek, maatschappij, ja ook de kerk, moeten gericht zijn op het behoud van de schepping, op het verbeteren van de levensomstandigheden van de zwaksten en op het welzijn van de generaties die na ons komen.
Het bericht, ondertekend door kardinaal Jean Louis Tauran, bevestigt dat de ecologische crisis een oproep is tot een diepe innerlijke conversie. Dit geloof leeft ook onder boeddhisten die in documenten over klimaatverandering en hun verantwoordelijkheid daar voor, stellen dat het centrum van de eco-crisis in feite een ego-crisis is, veroorzaakt door menselijke hebzucht, angst, arrogantie en onwetendheid. Het cultiveren van inzicht van Inter en mededogen leidt ertoe dat we zullen handelen uit liefde, niet bang te zijn om onze planeet te beschermen, zeggen deze verklaringen.
In het pauselijk bericht wordt gewezen op de diepgaande harmonie tussen deze boeddhistische benadering en die van paus Franciscus in Laudato si, met zijn oproep om een nieuwe manier van denken over de mens, leven, maatschappij en onze relatie met de natuur te bevorderen door middel van onderwijs. In landen waar boeddhisten en christenen wonen en naast elkaar werken kunnen zij de gezondheid en de duurzaamheid van de planeet steunen door middel van gezamenlijke onderwijsprogramma’s, gericht op de bewustmaking van de ecologische en de bevordering van gezamenlijke initiatieven.
Arjan zegt
Bedankt voor dit bericht. Ik ga nog steeds als een debiel om met fosiele brandstoffen. Ook al ben ik goed op de hoogte. Het is zo makkelijk om peut in je auto of vliegtuig te (laten) tanken. Sluipenderwijs gaat de CO2 concentratie omhoog en de termostaat van de aarde ook.
Verlangens zijn moeilijk te sublimeren.