Leden van de parlementen van de Baltische staten hebben er bij China op aangedrongen om de dialoog met de Dalai Lama en diens vertegenwoordigers over een werkbare autonomie voor Tibet te hervatten. Esten, Letten en Litouwers zeggen dat ze de strijd met betrekking tot hun culturele, sociale en politieke strijd met Tibet delen en een soortgelijke geschiedenis hebben doorgemaakt.
De centrale Tibetaanse Administration (CTA) vindt dat er geen echte verbetering in de situatie van de mensenrechten in Tibet onder Chinees bewind is opgetreden. De Baltische parlementariërs zeggen dat ze samen met Tibetaanse mensenrechtenactivisten uit de drie Baltische staten, diep bezorgd zijn over de golf van zelfverbranding protesten in en buiten Tibet.
Sinds 2009 zijn tenminste 143 Tibetanen door zelfverbranding om het leven gekomen of raakten zwaargewond vanwege het repressieve beleid van de Chinese regering. De parlementsleden zeggen bereid te zijn om te helpen bij de hervatting van een zinvolle dialoog tussen de Chinese regering en de Tibetaanse leiders-in-ballingschap om een vreedzame en duurzame oplossing te vinden.
De Tibetaanse leiders blijven vasthouden aan een geweldloze oplossing en zijn ervan overtuigd dat dat de enige manier om het probleem van Tibet op te lossen dialoog is, schreef Lobsang Sangay, de gekozen leider van het Tibetaanse volk, afgelopen donderdag in een verklaring, uitgegeven vanwege de 57e verjaardag van de Tibetaanse nationale opstand tegen de Chinese bezetter. Gezanten van de Dalai Lama en de Chinese leiders hebben sinds 2002 negen rondes van besprekingen gehouden om de Tibetaanse kwestie op te lossen, maar bereikten geen grote doorbraak. De laatste gesprekken waren in Peking in januari 2010.