Al meer dan tien jaar vangt de Amerikaanse overheid in Manchester, in de staat New Hampshire elk jaar honderden Bhutanese vluchtelingen op die het boeddhistische koninkrijk vanwege hun niet-boeddhistische afkomst moesten ontvluchten of gewoon het land zijn uitgezet.
In New Hampshire wonen bijna tweeduizend Bhutanese vluchtelingen die Amerikaans staatsburger zijn geworden. Net als de overige ingezetenen van New Hampshire volgen de voormalige Bhutanezen de verkiezingscampagne voor het Amerikaanse presidentschap. Vandaag streek de verkiezingskaravaan neer in die staat.
Veel van hen komen uit vluchtelingenkampen in Nepal, waar ze heen zijn gevlucht na hun gedwongen uitzetting door de boeddhistische overheid. Het gaat om mensen die al vele generaties in Bhutan woonden maar ongewenst zijn verklaard vanwege bijvoorbeeld hun etnische Nepalees Hindoestaanse afkomst.
Suraj Budathoki kwam in 2009 in Manchester in het kader van het Amerikaanse programma voor de opvang van Bhutanese vluchtelingen. Hij heeft twee banen, als restaurateur en als begeleider van de Bhutanese gemeenschap in New Hampshire, waar hij andere vluchtelingen helpt bij het inburgeren.
Net als de overige ingezetenen van New Hampshire volgen de voormalige Bhutanezen de verkiezingscampagne voor het presidentschap. Ze wonen bijeenkomsten bij en proberen te toetsen hoe de kandidaten bijvoorbeeld over mensenrechten denken. Budathoki zegt geschokt te zijn door de opmerkingen van een aantal kandidaten op de wereldwijde vluchtelingencrisis. Haatdragende retoriek is niet goed, zegt Budathoki, als er mensen zijn die zo hard hulp nodig hebben.