Schuin tegenover waar in Utrecht ooit de Vredenburg stond, in feite een versterkt belastingkantoor van Keizer Karel V, dat al na vijftig jaar in 1577 door Trijn van Leemput vakkundig werd afgebroken, is sinds februari 2015 het pop-up meditatiecentrum Inward gevestigd. Met innerlijke vrede als oogmerk. Gevestigd in een anti-kraak kantoorruimte en met grote belangstelling voor mindfulness.
Initiatiefnemer van het centrum is Merijn de Haen, die, zoals hij zelf zegt, zijn leven lang al interesse heeft in de geheimen van het bewustzijn. Sinds 2009 mediteert hij dagelijks en sinds 2011 begeleidt hij een groeiende meditatiegroep, onder meer mensen met een kleine beurs, zoals studenten. De Haen omschrijft zichzelf als een no nonsens begeleider met een centrum zonder boeddhabeelden, wierook, buigingen en theeceremonies, met een klik naar de bosmonniken binnen het theravadaboeddhisme maar geen opstapje naar dat boeddhisme. Marijn: ‘Ik ben dit centrum begonnen omdat ik zelf veel plezier beleef aan het mediteren en anderen daarin wil laten delen. Mijn activiteiten groeiden steeds meer, met als resultaat dit centrum. Meer zit er niet achter.’
Inward biedt mindfulness-activiteiten en yoga aan voor groepen met een afstand tot de samenleving en mensen met een kleine beurs. Op een maandagmiddag staat Merijn de Haen – de uitbater van de ruimte – goedgeluimd klanten te werven. Tijdens een sabbatical van een jaar aan het einde van zijn studie, kwam hij in Wat Tham Wua terecht. Dit Thaise klooster, dat bij de Birmese grens ligt, had een serene uitstraling en hij besloot er twee weken te gaan mediteren.
Terug in Nederland, in 2009, zette hij dat mediteren voort- elke dag. Op internet vond hij bruikbare meditatie-instructies en was zo enthousiast dat dat uiteindelijk leidde tot het meditatiecentrum in het hart van Utrecht. Hij had mazzel omdat op een goed moment namelijk een anti-kraak kantoorruimte vrij kwam, op een A-locatie. Stadse dhamma in optima forma. Vreeburg mag dan een straat zijn in het hebzuchtspel Monopolie, de buurt gaat nu duidelijk de goede kant op.
Merijn is voortvarend. Op zijn site maakt hij melding van een project mindfulness in de gevangenis. ‘Veel gevangenen kunnen maar moeilijk omgaan met de isolatie en de hardheid van het leven. Menigeen gaat zowel emotioneel als fysiek op slot. De persoon leeft in een persoonlijke hel en vindt geen manier om aan zijn lot te ontsnappen. Dit leven in een persoonlijke hel verklaart soms waarom iemand überhaupt in de gevangenis is terechtgekomen.’
‘Mindfulness kan gevangenen in contact brengen met een stukje meta-bewustzijn. In plaats van eindeloos te blijven ronddraaien in de boze of angstige gedachtenkronkels die ze op het slechte pad hebben gebracht, ontwikkelen ze stukje bij beetje het vermogen tot neutrale observatie. Als dat geoefend wordt komen er dingen los en ontstaat er ruimte voor verwerking en reflectie. De gevangenis wordt natuurlijk niet opeens een paradijs. Niettemin kan het stelselmatig aanbieden van mindfulness in gevangenissen bijdragen aan een betere atmosfeer en een grotere betrokkenheid bij het voorbereiden op de terugkeer in de maatschappij. In samenwerking met gevangenissen werkt Inward aan het verwezenlijken van mindfulness- en yogaprogramma’s binnen penitentiaire inrichtingen’, zo lezen we op de site van Inward.
In wat voor stadium verkeren die plannen van Merijn? Er is immers al een dienst boeddhistische geestelijke verzorging (BGV) in het Nederlandse gevangeniswezen. Merijn gebeld en hij legt uit: ‘Dat idee staat nog in de kinderschoenen. Er is een eerste contact gelegd met het ministerie van Veiligheid en Justitie en dat moet uitmonden in oriënterende gesprekken. Of het plan daadwerkelijk van de grond komt, hangt af van de behoefte’, zegt Merijn. Varamitra, het hoofd van de dienst BGV, zegt hij niet gesproken te hebben.
De Haen zegt ook samen te werken met onderwijsinstellingen voor het aanbieden van mindfulnesstrainingen aan studenten, tegen een sterk gereduceerd tarief. Studenten worden steeds vaker opgeleid voor een baan waarvan niemand het toekomstige bestaan kan garanderen. Dit alles kan zorgen voor stress en andere klachten, is te lezen op de site van Inward. Wat zijn dat voor onderwijsinstellingen? ‘Ook hier gaat het om oriënterende gesprekken met de Universiteit Utrecht, er is nog niks concreet’, zegt Merijn.
Andreas zegt
Leuk!