International Campaign for Tibet (ICT) is verheugd dat koning Willem-Alexander de mensenrechten meerdere malen publiekelijk onder de aandacht heeft gebracht tijdens zijn recente staatsbezoek aan China. ICT roept minister Koenders op om het lot van de honderden politieke gevangenen in Tibet nu de nodige aandacht te geven.
“De uitspraken van de koning geven een belangrijk signaal aan de Tibetanen in Tibet die dagelijks de Chinese repressie meemaken”, vindt Tsering Jampa, directeur van ICT. International Campaign for Tibet staat achter de uitspraak van de koning dat goede handelsbetrekkingen een constructieve dialoog over mensenrechten niet in de weg hoeven te staan.
Tsering Jampa: “Minister Koenders heeft zich altijd een fel tegenstander getoond van de onderdrukking van Tibet door China. Het is nu aan de minister om de daad bij het woord te voegen en het lot van politieke gevangenen in Tibet onder de aandacht te brengen, wat zij verdienen.” In Nederland sprak minister Koenders zich in het verleden duidelijk uit over de rechten van het Tibetaanse volk.
Tot nu toe hebben al tienduizend mensen de petitie ondertekend, waarmee minister Koenders wordt opgeroepen zich in te zetten voor de gevangenen. Er zijn nog veel meer handtekeningen nodig om de martelingen in Tibet door China te stoppen. De petitie wordt op 10 december, de internationale dag van de mensenrechten, overhandigd aan minister Koenders.
Naar schatting zeshonderd Tibetanen worden op dit moment vastgehouden door China. Sinds 2009 kwamen vijftien Tibetanen om het leven als gevolg van martelpraktijken. Deze zomer nog overleed de Tibetaanse boeddhistische leider Tenzin Delek Rinpoche als gevolg van martelingen in een Chinese gevangenis in Tibet.