Het gaat niet goed met het dier. Matthieu Ricard, boeddhist en ‘de gelukkigste man ter wereld’ schreef een boek over de positie van dieren op aarde Waarom ik mijn vrienden niet opeet. Ricard zegt: ‘Mensen houden een morele schizofrenie in stand. We zorgen heel goed voor onze huisdieren, maar prikken ondertussen onze vork in varkens die met miljoenen tegelijk naar het slachthuis zijn gestuurd, terwijl ze even bewust, intelligent en gevoelig voor pijn zijn als onze honden en katten.’
In het programma OBA Live van de boeddhistische radio is morgenavond filosoof Erno Eskens te gast, die Ricards boek goed kent en hem vorige week nog sprak over zijn dierenpleidooi. Eskens heeft zelf net ook een boek over dieren geschreven: Een beestachtige geschiedenis van de filosofie. Het gaat over hoe filosofen in de loop der geschiedenis hebben nagedacht over dieren en mensen. Wat maakt ons tot mens en hen tot dier?
Vanavond –maandagavond- wordt op NPO 2 de film Trouwen met het varken Jopie uitgezonden. Gulzig wroetend in de wei of argeloos zijn rug schurend langs de planken in de stal, beseft Jopie duidelijk niet wat hem te wachten staat. Trouwen met het varken Jopie volgt de levensloop van een big (van het langzaam groeiende Gasconne-ras) tot aan de slacht. Documentairemaker Henk Dokter filmt Jopie op ooghoogte van het varken. Een voice-over ontbreekt. Zo gaat de kijker helemaal mee met de belevenissen van het dier. Daarnaast zien we de voorbereidingen op een bruiloft. Voor het feest is een big aan het spit besteld, het onvermijdelijke einde van Jopie. Dokter is gefascineerd door voedsel en wil het hele proces in beeld brengen, van de bevruchting tot het stukje vlees op het bord. Het is Dokters tweede fi lm over ambachtelijk en traditioneel boeren.
In het programma De Nachtgast praat Marlous Lazal met schrijfster en spreekster Lisette Thooft. Ze noemt zichzelf een mythosofe en is columniste voor tijdschriften als Happinez en Yoga Magazine. Tot nu toe schreef ze zestien boeken over vooral spiritualiteit en emancipatie, onder meer De onverzadigbare vrouw [en de afwezige man] (2011) en Wie domme dingen doet, wordt wijs – Inzichten voor spirituele groei (2013).
Haar debuutroman De vrouw die ik was en Waarom de heks in de oven verdween – 50 verhalen die je helpen bij je spirituele groei, geschreven samen met Mieke Bouma, verschenen in 2014.
Afgelopen juni kwam De beste tijd van je leven, spiritueel door de overgang uit, met dertig nieuwe ervaringsverhalen van vrouwen. Lisette Thooft vertelt hoe je de overgang kunt ervaren als een deur naar een nieuw, beter en spiritueler leven. Daar horen eventuele lichamelijke ongemakken en emoties bij. De beste tijd van je leven geeft filosofische inzichten en praktische tips om de gelukkigste tijd van je leven te ontdekken.
Voor januari 2016 staat gepland: Kom uit je hoofd – Op weg naar harmonie tussen denken en voelen, een boek over lichaamsbewustzijn en haar persoonlijke proces daarin.