Mede naar aanleiding van de herhaalde vraag in het Boeddhistisch Dagblad heeft Gerolf T’Hooft onlangs het initiatief genomen tweemaal per maand op vrijdagavond bijeen te komen in de zendo van het Zen Centrum Rotterdam. Iedereen die kennis wil maken met de Leer van de Boeddha in het algemeen en met boeddhistische meditatie in de stijl van Ayya Khema is van harte welkom.
Reeds lang leeft de behoefte om ook in Nederland in de lijn van Ayya Khema onderricht en begeleiding aan te bieden, en mensen in de gelegenheid te stellen met haar werk kennis te maken en volgens haar aanwijzingen te oefenen. Een eerste aanzet hiertoe vond plaats vorig jaar, naar aanleiding van een weekend-retraite in Amersfoort onder leiding van Leigh Brasington, een Amerikaanse leerling van Ayya Khema. Aansluitend organiseerden Joop Romeijn en Gerolf T’Hooft een kleine herdenkingsbijeenkomst in Rotterdam. Bij die gelegenheid deed Brasington een dringende oproep om ook in Nederland het werk van Ayya Khema door te geven.
Gerolf T’Hooft was tien jaar lang leerling van Ayya Khema, vanaf haar terugkeer naar Duitsland in 1987 tot haar dood in 1997. Hij organiseerde in de jaren negentig de Ossendrecht-retraite en kreeg bij die gelegenheid van haar de toestemming ook zelf onderricht te geven.
Ayya Khema werd in 1923 in Berlijn geboren. Zij ontvluchtte als Joodse jonge vrouw nazi-Duitsland en studeerde in Schotland en China. In 1979 ontving zij haar wijding tot boeddhistische non. In 1978 stichtte zij in Sydney ‘Wat Buddha-Dhamma’, een klooster in de Theravada-traditie. In mei 1987 was ze de eerste boeddhistische non die een toespraak hield voor de Verenigde Naties. In september 1984 opende Ayya Khema in het zuiden van Sri Lanka ‘Parappuduwa Nuns Island’, een boeddhistisch trainingscentrum voor vrouwen. In 1987 verliet ze het eiland en stichtte in het zuiden van Duitsland het ‘Buddha-Haus’, acht jaar later gevolgd door ‘Metta Vihara’, het eerste woudklooster op Duitse bodem. Zij leefde en leerde in het Buddha-Haus tot haar dood in 1997.
Grote betekenis
Als meditatielerares is zij van grote betekenis geweest voor het verspreiden van de oorspronkelijke Buddha-Dhamma in het westen. Zij gaf in haar onderricht specifiek aandacht aan de ontwikkeling van rust en concentratie (samatha) opdat het inzicht (vipassana) dat op basis daarvan tot stand komt voldoende kracht zou hebben om ingesleten patronen te doorbreken. Naast een harmonisch samengaan van kalmte en inzicht, gaf zij ook veel aandacht aan de beoefening van liefdevolle goedheid (metta). Haar onderricht was systematisch, helder en inspirerend. Als geen ander was zij in staat de bevrijdende boodschap van de Boeddha praktisch en begrijpelijk te vertalen naar de wereld van vandaag.
Ayya Khema heeft één keer in Nederland een cursus gegeven: in 1994 gaf zij in de toenmalige abdij van Ossendrecht een week lang onderricht aan een groep van ruim veertig deelnemers. Een beperkt aantal van haar vele boeken zijn in het Nederlands verschenen.
De eerste bijeenkomst vindt plaats op vrijdag negen oktober aanstaande. De deuren zijn open vanaf 19:30 uur. Deelname is geheel op basis van vrijgevigheid (dana). De avonden zullen voornamelijk bestaan uit gezamenlijke beoefening van zit- en loopmeditatie, praktische instructie binnen de context van de Leer van de Boeddha, persoonlijke uitwisseling en informeel samenzijn. De bijeenkomsten zijn niet alleen bedoeld als kennismaking met het werk en de benadering van Ayya Khema maar vooral als steunpunten voor de persoonlijke beoefening.
Plaats: Zen Centrum Rotterdam, Noordsingel 168
Aanmelden en meer informatie Bodhi Instituut.
Oproep in het Boeddhistisch Dagblad tot oprichting Nederlandse sangha Ayya Khema.
Nirvair Kaur Curtis de Ruiter zegt
Hi all…..would love to join….
Was in de begin 80er jaren veel en vaak in Wat Buddha Dhamma waar Laurence Mills ( Phra Khantipalo )een hoeksteen was voor de Dhamma hier in Australia.
Erfde een grote collectie Dhamma literature 5 jaar geleden van Khantipalo (WBD) en kom begin November terug naar Nederland en neem de library met me mee om te delen of ergens onder te brengen. Zal kontakt opnemen na aankomst …. Metta
Arjan Schrier zegt
Hoi Nirvair,
Ik wil ook wel eens kennis maken met Ayya Khema’s manier van meditatie beoefenen. Verder ben ik dol op boeken, ik heb 4 kasten vol.. waarvan ik 25% gelezen heb. Dus iets van een mooie boeddhistische bibliotheek en studie zou ik mooi vinden. Mail gerust svp ajschrier@yahoo.co.uk
Goeie reis,
Arjan