Op zondag 13 september 2015 wordt in Tibetaans instituut Yeunten Ling in het Waalse Huy (Hoei) het Feest van het Boeddhisme gevierd. Het wordt georganiseerd door de Boeddhistische Unie van België (BUB). De hele dag zijn er (culturele) evenementen in de tempel, andere gebouwen en in de tuin van het kasteel waarin het centrum gevestigd is.
Tijdens de laatste decennia is het boeddhisme in het Westen een belangrijke levensbeschouwing geworden. Het boeddhisme is reeds minstens 40 jaar onafgebroken aanwezig in België. Maar in feite beroepen de boeddhisten van de verschillende scholen in België zich op een 2500 jaar oude traditie als gemeenschappelijk erfgoed. Het boeddhisme kenmerkt zich door de eenheid in haar verscheidenheid. We beleven hier de unieke situatie waarbij de verschillende boeddhistische tradities elkaar ontmoeten, na een onafhankelijke evolutie van verschillende eeuwen.
De Boeddhistische Unie van België verenigt de verschillende boeddhistische verenigingen die in ons land aanwezig zijn. Het boeddhisme is ontegensprekelijk een maatschappelijk feit geworden. De Boeddhistische Unie van België vraagt daarom, als officiële gesprekspartner van de Belgische regering, dat het boeddhisme erkend zal worden als niet-confessionele levensbeschouwing en dat het boeddhisme op gelijke voet zou geplaatst worden als de andere erkende levensbeschouwingen.
De BUB biedt een gevarieerd programma aan. Na de openingsceremonie is er een eerbetuiging aan de Boeddha’s door de Lama’s van Yeunten Ling. Daarna verwelkomt Carlo Luyckx, voorzitter van de Boeddhistische Unie van België de aanwezigen. Verder zijn er activiteiten voor kinderen en vindt er een debat met het thema Spiritualiteit in tijden van crisis plaats. Verschillende godsdiensten en filosofische levensbeschouwingen delen hun inspiratiebronnen en hun aanpak waarmee ze de vastberadenheid tot stand willen brengen die nodig is voor een beslissende stap naar een ecologisch, economisch en sociaal evenwicht.
Ook wordt de film Terug naar Vietnam vertoond. Tijdens de oorlog in Vietnam wordt de zenleraar Thich Nhat Hanh gedwongen tot ballingschap. Wanneer hij na 39 jaar terugkeert worden de geheime politie en de regering geïntrigeerd door Thay´s vredige inzichten. Het is niet de enige film waar het publiek die dag kennis mee kan maken. Aan bod komt ook Jetsunma Tenzin Palmo. Als boeddhistische non met Engelse roots ijvert ze al heel vroeg voor het toekennen van de juiste plaats van de vrouw in het Tibetaans boeddhisme. Ze getuigt over haar parcours en deelt haar inzichten in de Dharma.
Guy Kotovitch komt van kinds af in contact met de Russische verhalen. In 2007 besluit hij zijn carrière een nieuwe wending te geven en keert hij terug naar de magie van de sprookjeswereld.
Tijdens zijn Master in Buddhist Studies in Japan realiseert Shaku Jinsen dat deze theoretische studies geen afdoend antwoord geven op zijn diepste vragen. Hij wordt monnik in de Chingokuji tempel en wordt er leraar. In Huy vertelt hij over zijn ervaringen.
Château Fond l’Evêque, Huy