Het afgelopen weekeind, aan de vooravond van de viering van de tachtigste verjaardag van de Tibetaanse spiritueel leider de Dalai Lama, vond in Berlijn een historische ontmoeting plaats tussen Chinese en Tibetaanse (ballingen) vrouwenvoetbalteams. Het was de eerste geregistreerde ontmoeting tussen Chinese en Tibetaanse atleten sinds de opstand in de historische Tibetaanse hoofdstad Lhasa in 1959 en de allereerste overzeese toer door een Tibetaans vrouwensportteam.
De ontmoeting tussen spelers van de Shanghai Sports University en het Tibet Women’s Soccerteam, gevestigd in Dehradun, India, vond afgelopen zondag plaats in de omgeving van de voormalige Berlijnse muur. De Tibetaanse ploegleider Cassie Childers noemt het een historische ontmoeting met aanzienlijke gevolgen. De Tibetaanse voetballers liepen op hun Chinese collega’s af en omarmden hen. Ze reageerden geschokt en wisten waarschijnlijk niet dat er een Tibetaans team hier zou zijn, vertelt Childers. ‘Het was een geweldig moment. Die Chinese meisjes weten absoluut niet wat er gebeurt in Tibet en waarom onze voetballers in ballingschap leven. Nu konden ze de verhalen uit de eerste hand horen.’
Er is al meer dan vijf jaar geen officieel contact tussen China en Tibetaanse politieke vertegenwoordigers. Organisator Lea Gölnitz noemt de ontmoeting een onwaarschijnlijk scenario dat niet mogelijk was geweest als twee mannenteams uit China en Tibet elkaar ontmoet zouden hebben. In het vrouwenvoetbal is er meer ruimte om op een iets meer terughoudende manier met politieke vraagstukken om te gaan, vindt Gölnitz.
De competitie vond plaats in de zijlijn van het grote internationale vrouwenvoetbal en werd bijgewoond door spelers uit 27 landen, waaronder Afghanistan en Oeganda. Het toernooi is mede gesponsord door het Duitse ministerie van buitenlandse zaken. De spelers ontmoetten er ook bondskanselier Angela Merkel, waarvan bekend is dat zij veel aandacht heeft voor de Tibetaanse kwestie. Tijdens een fotoshoot in het Duitse Parlement droegen de Tibetaanse voetballers de Tibetaanse vlag met zich.
Tibetaanse vrouwelijke voetballers zijn in en buiten Tibet niet de gewoonste zaak van de wereld. Ze worden gediscrimineerd door conservatieve Tibetaanse groeperingen in ballingschap. Dat was ook de reden dat Childers onlangs de banden verbrak met de Tibetaanse nationale Sports Association, nadat haar uitvoerend voorzitter twijfels had geuit over de noodzaak van de buitenlandse toer van het Tibetaans vrouwen voetbalteam.
De cup overwinning was -met het witte team- zondagnacht voor een gecombineerd Chinees-Tibetaans vrouwenvoetbalteam, in een stad die symbool staat voor verzoening. De Tibetaanse vrouwen zeggen te hopen dat met sport inderdaad een begin kan worden gemaakt met het oplossen van de kwestie Tibet.