De Dalai Lama is dit weekeinde in Zaanstad, althans een levensgroot portret van hem. De flamboyante beeldend kunstenaar Airco Caravan liet het werk in 2013 door zestien ateliers in China vervaardigen, zonder dat die wisten dat het om de Dalai Lama ging. Elk atelier schilderde een deel van het gelaat. Het schilderij met de titel ‘Made in China’ kwam in 2013 in de bekendheid toen Airco het werk op de verjaardag van de Dalai Lama op een bakfiets bij de Chinese ambassade in Den Haag parkeerde.
Vorig jaar bood zij de spirituele leider een mini Made in China aan tijdens zijn bezoek aan Rotterdam en vorige maand werd het werk naar de residentie van de Dalai Lama in Dharamsala, India verscheept. Komend weekeinde is het 3 bij 4 meter grote portret van de Tibetaanse monnik te zien in Art Zaanstad in Zaanstad. De kunstenaar is van plan het werk zelf op te hangen, staand op een ladder van vijf meter.
Airco was vorig jaar ook een van de vier boeddhistische kunstenaars die deelnamen aan het project Boeddha in de Linie, georganiseerd door Elisabeth ter Borg, Agnes Sommer en Joop Hoek. De kunstenaars leefden en werkten elk twee weken land in relatieve afzondering in een bunkercomplex langs de Lek. Een expo van hun werk werd getoond in fort Asperen. De BOS maakte een indrukwekkende documentaire over het project.
De stichting ARTzaanstad heeft ten doel het bevorderen van de eigentijdse kunst. Het evenement ARTzaanstad profileert zich als onderscheidende kunstbeurs in de regio. Dit jaarlijks terugkerende evenement is er voor de kunstenaars en kunstliefhebbers, zonder tussenkomst van galeries. Hierdoor ontstaat een laagdrempelige kunstbeurs met kunst voor iedereen. Al het werk dat getoond wordt gedurende de beurs is niet alleen te koop, maar ook te huur.
ARTzaanstad is met haar doorlopend programma een lust voor het oog en oor. Het art & design event op het HEMbrugterrein is op 12, 13 en 14 juni. De deur is elke dag open van 12.00 tot 19.00u.
Gelegen aan het Noordzeekanaal en de Zaan en met een oppervlakte van 42,5 hectare is het HEMbrugterrein een opvallend monument te noemen. Nadat het jarenlang in de vergetelheid was geraakt, wordt haar schoonheid nu langzaamaan weer onthuld aan de regio.
De veiligste plek
Het HEMbrug kent een bijzondere historie. Rond 1895 nam het ministerie van Defensie (toen nog Departement van Oorlog genaamd) deze locatie in gebruik voor de productie van wapens en munitie: De Rijks Artillerie Inrichtingen. Zo werd deze locatie het hart van de Stelling van Amsterdam; het was letterlijk en figuurlijk de veiligste plek van de 135 kilometer lange verdedigingskring. Was er sprake van vijandelijke belegering? Dan kon de stelling in haar eigen munitie voorzien. Ruim een eeuw lang werd op het HEMbrugterrein munitie geproduceerd. Dit gebeurde in zwaar beveiligde gebouwen verspreid over het gehele terrein. Door de jaren heen werden gebouwen gesloopt en toegevoegd. Dat is nog steeds duidelijk te zien aan de vele verschillende bouwstijlen van de gebouwen op het terrein. Wie een wandeling door het omringende bos maakt, ziet ook duidelijk restanten van de historie. Verspreid door het bos liggen aarden wallen en watergangen om schokken op te vangen en vuur tegen te houden. Zo beperkte men de gevolgen in geval van een eventuele explosie.
Leegstand en verval
Het terrein lag er jarenlang verloren bij. Inmiddels wordt deze verborgen schoonheid weer onthuld. De ommekeer begon in 2011 met de renovatie van drie monumentale gebouwen. In 2012 tekenden het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (inmiddels Rijksvastgoedbedrijf), de gemeente Zaanstad en de provincie Noord-Holland het Afsprakenkader, een overeenkomst om de gezamenlijke aanpak van het terrein te bekrachtigen. En sindsdien wordt het gehele HEMbrugterrein stevig aangepakt. Gebouwen wordt gerenoveerd en weer toegankelijk gemaakt voor bedrijven en publiek.