Het International fund for animal welfare (IFAW) is in Nederland begonnen met een volgens haar uniek project: Blijf van mijn Dier. De organisatie gaat zich inzetten om huisdieren van slachtoffers van huiselijk geweld bij gastgezinnen onder te brengen.
Slachtoffers van huiselijk geweld willen niets liever dan ontsnappen uit deze vreselijke situatie. Dat kan, maar dan moeten zij hun geliefde huisdier achterlaten, in de wetenschap dat deze hond of kat ook mishandeld kan worden, kan worden gebruikt als chantagemiddel of simpelweg kan verdwijnen.
De organisatie: ‘Ze zitten gevangen in een onmogelijke situatie, omdat ze hun huisdier niet achter willen laten. Ze kunnen nergens naartoe, want binnen de opvanglocaties zijn er geen mogelijkheden om een huisdier op te vangen. Geld voor een pension of asiel hebben de slachtoffers vaak niet. Dus in plaats van te vluchten blijven ze in een huiselijk geweld situatie waarin zij, maar ook vaak hun huisdieren, worden mishandeld. ’
Opvangen
Via het IFAW-project Blijf van mijn Dier (in samenwerking met vrouwenopvang Kadera) worden huisdieren van slachtoffers van huiselijk geweld ondergebracht bij zorgvuldig geselecteerde gastgezinnen, die deze huisdieren liefdevol opvangen. Deze gastgezinnen hebben zich bereid verklaard de dieren voor een jaar op te vangen en een veilig thuis te geven. Het IFAW neemt de kosten voor de medische zorg en eventuele andere uitgaven voor deze huisdieren op zich.
Het IFAW zorgt ervoor dat het huisdier wordt opgehaald, zodra een slachtoffer besluit haar situatie te ontvluchten. Vervolgens brengt zij het dier naar een dierenarts voor onderzoek en eventuele spoedbehandelingen. Bij het gastgezin kan het dier tot rust komen en herstellen van de vaak traumatische ervaring. Het dier blijft daar totdat het slachtoffer weer voor zichzelf en haar huisdier kan zorgen.
Het IFAW neemt de kosten voor medische zorg en eventuele andere uitgaven, zoals eten, speeltjes, maar ook gedragstherapie voor haar rekening. Blijf van mijn Dier is volgens de organisatie een heel nieuw en uniek project in Nederland en nu al blijkt de behoefte aan hulp groot.