Misschien is het een grap van de boeddhistische radio, maar in het persbericht van de BOS staat dat morgenavond – 1 april – in OBA Live de Nederlandse cabaretier Freek de Jonge te gast is. Freek is geen boeddhist maar kan wel boeiend vertellen. Daarom gunnen we de boeddhistische radio dit uitstapje wel. Bettine Vriesekoop presenteert het programma. OBA Live van de BOS is een radiotalkshow door een boeddhistische bril over psychologie, cultuur, politiek, maatschappij en wetenschap.
Freek de Jonge is net terug van een tour door België met zijn muzikale theatershow Zondermeer. Vandaag maakt hij een tussenstop in OBA Live, om in april de tour te vervolgen in Nederland. De voorstelling, waarin hij wordt bijgestaan door een vijfkoppige band, is gebaseerd op zijn cd Zonde. Hoewel boeddhisten weinig met zonde hebben, krijgt Freek in deze uitzending een uur lang het woord.
Iedereen is welkom bij OBA Live in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Entrée is gratis, reserveren is niet nodig.
Op Radio 5 en OBA Live om 19.00-20.00 uur. OBA Live is een rechtstreekse uitzending met publiek vanuit de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Online te bekijken op OBA Live.
Een paar uur later, als de avond zo tegen het middernachtelijk uur het best is, zijn de boeddhisten weer in de lucht. Nu met Hemelsbreed, in de nacht van nacht van dinsdag op woensdag 1 april, 00:00, radio 5
Volgens eeuwenoud zen-gebruik worden in Japan één of meerdere stenen kruiselings met touw omwonden en neergelegd in tuinen om aan te geven dat een pad niet toegankelijk is. Tot en met juni staan deze grensstenen, de zogenaamde Sekimori Ishi centraal, in het Leidse Sieboldhuis.
In het tweede deel van de serie Boeddha in de Linie start kunstenaar Airco Caravan haar leven als kluizenaar. Airco woonde en werkte twee lange weken in een atelier en bomvrije bunker in het kader van het project Boeddha in de Linie, een samenwerkingsproject van de boeddhistische omroep (BOS), het Boeddhistisch Dagblad en Wou2. Op sommige momenten had de Amsterdamse kunstenaar het zwaar in dat relatief verlaten gebied in de uiterwaarden van de Lek bij Culemborg.
Bezoek ook de Facebookpagina voor actuele informatie
Het decor waarin het project Boeddha in de Linie plaatsvindt is grillig, nat en koud. In de soms woest wilde dan weer lieflijke uiterwaarden van de rivier de Lek, tussen Culemborg en Everdingen, ligt Werk aan het Spoel. Een zogenoemd kunstfort dat onderdeel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Met veel bunkers, die onvergankelijk lijken. Het project symboliseert de natuurlijke zoektocht; van het smeltwater van de Alpen dat door de uiterwaarden de weg naar zee vindt; van de ganzen, scholeksters en lepelaars uit Afrika naar hun broedplaats.
De vier kunstenaars die aan het project deelnemen zijn niet helemaal van de buitenwereld afgesloten. Maar ze hebben geen vervoermiddel, telefoon of laptop. Overdag zoeken wandelaars de ruige omgeving op. De nachten zijn donker en stil. Het is geen plek voor bangerikken. De kunstenaars werken in een atelier en slapen in een bomvrije bunker, met net dat beetje comfort dat ze heel erg naar hun eigen bed doet verlangen. Maar waar ze eventueel met mooi weer ook in kunnen werken. In de relatieve eenzaamheid ondervinden ze de eenzaamheid. Wat doet dat met de werking van de geest?
Elisabeth zegt
Ik ga zeker naar Airco Luisteren. Ben zo benieuwd of zij er rust gevonden heeft.