Op 30 maart zendt de boeddhistische omroep een portret uit van de 84-jarige U Win Tin, grondlegger van de journalistiek in het door burgeroorlogen geteisterde Myanmar (Birma). Samen met Aung San Suu Kyi richtte hij in 1989 de democratische beweging NLD op. Dat kwam hem te staan op 18 jaar gevangenschap. Tegenwoordig is hij vooral luis in de pels van de oppositie. Aan de hand van Myanmar ‘s recente en turbulente geschiedenis vertelt de activist en voormalig politiek gevangene zijn levensverhaal.
Als jongeman maakte Win Tin de Japanse bezetting mee en de daarop volgende dekolonisatie, die het begin vormde van een eindeloze burgeroorlog. Het is 1944, generaal Aung San, vader van Aung San Suu Kyi, is op de vlucht uit de regio Rangoon. Hij komt terecht bij het huis van Win Tin’s familie. Win Tin is op dat moment 15 jaar en moet Aung San water brengen, terwijl die zich wast. Hij vraagt de generaal of hij zich kan aansluiten bij het Birmese leger, waarop Aung San na lang zwijgen zegt: ‘We hebben al vele goede soldaten, maar we hebben ook goed opgeleide mensen nodig. Het is beter dat je gaat studeren.’
En dat doet hij. Als beginnend journalist trekt Win Tin in de jaren vijftig door Europa en woont hij ook drie jaar in Nederland. In 1957 keert hij terug naar Birma en richt hij verschillende kranten in Myanmar op. Te midden van de dictatuur van generaal Ne Wi wordt hij in de jaren zeventig ook politiek actief. Na de bloedige opstand van 1988 richt hij samen met volksheldin Aung San Suu Kyi de National League for Democracy (NLD) op. Dat resulteert in 18 jaar gevangenschap. Hij komt vrij in 2008, maar nog altijd draagt hij het blauwe gevangenispak, dat hij pas uitdoet als de laatste politieke gevangene is vrijgelaten.
U Win Tin’s berichten over de misstanden hebben een belangrijkste stempel gedrukt op Myanmar ‘s geschiedenis. En nog steeds weegt zijn mening zwaar, ook al zet hij nauwelijks nog een voet buiten de deur. Een portret van een onafhankelijk denker en zijn niet aflatende strijd voor vrijheid, democratie en de waarheid.
Regie: Kay Mastenbroek – Electrical films
De naakte waarheid van Myanmar
Zondag 30 maart, 14.00 uur, Ned 2
Herhaling zaterdag 5 april, 9:30, Ned2
Ook te zien op Uitzending Gemist
Bron BOS