Na decennia van voorbereiding door boeddhistische geleerden en vertalers in Taiwan, zijn deze maand het Dharma Drum boeddhistische College (DDBC) en Khyentse Foundation (KF) met een groot vertaalproject aan de slag gegaan om klassieke Tibetaans boeddhistische teksten voor Chinese lezers beschikbaar te maken.
Beide partijen bevestigden op zes maart tijdens een officiële ceremonie hun partnerschap en de financiering van de vertaling van Tibetaanse teksten in het Chinees- door het trainen van vertalers. Deze ambitieuze samenwerking is wellicht de eerste in zijn soort. Meer dan tweehonderd mensen namen deel aan de ceremonie, die werd geleid door Khyentse Khyentse Rinpoche en eerbiedwaardige Hui Min, voorzitter van DDBC.
Zodra zij zijn vertaald vormen de Tibetaanse en Sanskriet boeddhistische teksten de ontbrekende gedeelten van de Chinese canon, een welkome aanvulling op de Chinese culturele erfgoed. Delen van Chinese en Tibetaanse boeddhistische teksten zijn tot nu toe voornamelijk vertaald uit het Sanskriet en Pali. Echter, vanwege de vele historische, geografische, politieke en culturele factoren, zijn sommige boeddhistische teksten alleen beschikbaar in het Tibetaans of alleen in het Chinees. Meer dan duizend boeddhistische soetra’s en commentaren zijn niet beschikbaar in de Chinese boeddhistische canon, om maar niet te spreken van tantrische teksten.
Er waren al langer plannen om de boeddhistische teksten vanuit het Tibetaanse te vertalen in het Chinees. Echter, voor het uitvoeren van dit project, moest het vertaalteam expertise hebben in klassiek Chinees, Tibetaans, en Sanskriet, en ook een diep begrip van boeddhistische filosofie. Slechts weinig academische instituten zijn uitgerust voor het verrichten van een dergelijk ambitieus project. Professor Sonam Wangyal, een Tibetaanse geleerde en de directeur van het project, legde uit dat de volledige Tibetaans boeddhistische canon is in het verleden wel al is vertaald in het Mongools en Manchurian. Hij beschouwt de Chinese vertaling door een hedendaags academische instituut als een mijlpaal in de geschiedenis van het boeddhisme.
Bron BNN.