Groot-Brittannië is niet voornemens om momenteel in Peking de schending van de mensenrechten in Tibet aan de orde te stellen. Ook wil Londen de Dalai Lama niet meer voor een herhalingsbezoek ontvangen. De Britse regering wil voorafgaand aan een bezoek aan Peking geen diplomatieke breuk met China riskeren.
De Britse premier David Cameron wil zich tijdens een driedaags bezoek aan China volgende week richten op het verbeteren van de handelsbetrekkingen met werelds tweede grootste economie. De Britse delegatie bestaat uit onder meer honderd mensen uit het bedrijfsleven. ‘We willen ons richten op de toekomst, de ontwikkelingen gaan zo snel’, zegt een bron. Buitenlandse reizen vormen vaak een pr-probleem voor de Britse leider, omdat hij balanceert tussen mensenrechten en economische winst. Critici beschuldigen Cameron ervan dat hij handel boven mensenrechten plaatst.
Cameron had verwacht afgelopen najaar al naar China te gaan. Maar China nam aanstoot aan een ontmoeting tussen hem en de Dalai Lama en ontbood de Britse ambassadeur in dat land om tegen de ontmoeting te protesteren. En drong er bij Groot-Brittannië op aan deze ‘fout’ te corrigeren.
Free Tibet, een mensenrechtengroep die in campagnes de mensenrechten in Tibet aan de orde stelt, heeft aan de vooravond van het Britse bezoek een peiling in Groot-Brittannië gehouden, waaruit blijkt dat 58 procent van de Britten veronderstelt dat de kwestie Tibet door Cameron in Peking aan de orde zal worden gesteld. ‘Het is duidelijk dat de Britten verwachten dat Cameron zich zal gedragen als een staatsman, niet als een verkoper,’ zegt Eleanor Byrne-Rosengren, directeur van Free Tibet.
Bron Free Tibet.