Een goede maaltijd is voor mij een maaltijd die ten eerste plantaardig is, ten tweede veel groente bevat, ten derde geen witte rijst, pasta of grote hoeveelheden aardappelen maar zilvervliesrijst, volkoren pasta of volle granen, en tot slot iets eiwitrijks. Daarnaast uiteraard ook smaakmakers zoals kruiden en specerijen. Sinds we voornamelijk plantaardig eten zien mijn wekelijkse boodschappen er anders uit: heel veel groenten en fruit, tofu, tempé, zilvervliesrijst, volkorenpasta, ongebrande noten, pindakaas in kiloverpakking, havermout en peulvruchten. In drukke tijden duikt een van ons elke middag of avond in de groentela van de koelkast en de fruitschaal (waar ook vruchtgroenten zoals paprika’s, aubergines, courgettes e.d. liggen) en kiest een of meer soorten groenten om in de oven te roosteren, te roerbakken, te stoven of te koken. Of een combinatie van deze technieken, zoals een tomatensaus waar nog even kort geroosterde aubergineblokjes in worden meegestoofd. In drukke tijden improviseren we maar wat. De ene keer smaakt het beter dan de andere maar het is eigenlijk altijd lekker. Maar welke van deze simpele, geïmproviseerde maaltijden verdient een plekje in deze rubriek? Ik kies voor een groentencurry. Omdat je ook zonder pakjes en zakjes en potjes kant-en-klare currypasta een lekkere curry op tafel kunt zetten. Gewoon met wat garam masala (of kerriepoeder) en kokosmelk. Maak het gerust met andere groenten en voeg eventueel in plaats van cashewnoten kikkererwten toe, voor extra eiwitten.
Een eenvoudig doordeweeks recept dus voor ca. 3 personen.
Ingrediënten:
- 1 flinke ui, gesnipperd
- Scheutje olijfolie
- 2-3 tenen knoflook, fijn gesneden
- Prei, schoongemaakt, in ringen, ca. 400 gram
- Sperzieboontjes, schoongemaakt, ca. 400 gram (mag ook uit de diepvries)
- 2-3 puntpaprika’s, schoongemaakt, in stukjes
- Cashewnoten, handjevol (gebrand of ongebrand, gezouten of ongezouten)
- Garam masala (of kerriepoeder), ca. 1 kleine afgestreken eetlepel
- 100-200 ml kokosmelk
- ½ bouillonblokje
Kook de sperzieboontjes voor: ca. 5-10 minuten (afhankelijk van hoe vers ze zijn, korter als je diepvries boontjes gebruikt). Bak de ui in de olijfolie glazig. Voeg de knoflook toe en roerbak even mee. Doe hetzelfde met de paprika en de prei, voeg vervolgens de garam masala toe en een half verkruimeld groentebouillonblokje, bak even mee, en voeg tot slot de sperzieboontjes en de kokosmelk toe, en eventueel nog een scheutje water. Als laatste de cashewnoten. Laat de curry even sudderen. Klaar! Serveren met zilvervliesrijst. NB als je gezouten cashewnoten gebruikt dan is het halve bouillonblokje waarschijnlijk overbodig. Proef in geval van twijfel en voeg eventueel nog wat zout toe.