Op 20 mei heeft het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk Julian Assange het recht gegeven om in beroep te gaan tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten, waar hem een proces en levenslange gevangenisstraf boven het hoofd hangt wegens het publiceren van geheime informatie. Reporters Without Borders (RSF) verwelkomt deze beslissing, die Assange een laatste kans geeft om zijn uitlevering aan de Britse rechter te voorkomen en de Amerikaanse verzekering dat hij een eerlijk proces zou krijgen aan te vechten.
Deze beslissing is een belangrijke mijlpaal in de zaak Julian Assange, omdat het een nieuwe en noodzakelijke weg opent om uitlevering te voorkomen. De twee beroepsgronden die zijn aanvaard, betekenen dat de Britse rechtbanken zich voor het eerst in drie jaar zullen buigen over de kwesties die de kern van deze zaak vormen, met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting en het Eerste Amendement.
Als hij aan de VS wordt uitgeleverd, kan Julian Assange tot 175 jaar gevangenisstraf krijgen. Hij zou de eerste uitgever zijn die wordt uitgeleverd onder de Spionage Act, die niet voorziet in een verdediging in het algemeen belang, wat een gevaarlijk precedent schept dat van toepassing zou kunnen zijn op elke journalist of mediakanaal wereldwijd.
RSF was de enige NGO die de vier jaar durende uitleveringsprocedure tegen Assange volgde. Vertegenwoordigers van RSF kregen ook een zeldzame toegang om hem te bezoeken in de Belmarsh gevangenis, nadat dit aanvankelijk was verhinderd. RSF heeft ook rechtstreeks bij de Amerikaanse regering gepleit en blijft er bij de regering Biden op aandringen om een politieke oplossing voor deze zaak te vinden om de uitlevering van Assange te voorkomen en zijn vrijlating zonder verder uitstel mogelijk te maken.